DNS Teknoloji Windows

Küçük İpuçları [Windows]

Yazar Bora Arat

Windows kayıt defteri veritabanını yedekleyin ve gerektiğinde geri yükleyin: Windows kayıt defterinde değişiklik yapmadan önce mutlaka mevcut veritabanının bir yedeğini almalısınız, böylece sistemde bir kararsızlık meydana geldiğinde bu yedekten geri yükleyebilir, sistemi eski haline getirebilirsiniz.

Bunun için, [Windows] + [R] tuş kombinasyonuyla “Çalıştır”ı açın ve »regedit« yazıp “Tamam”a tıklayın. Açılan pencerede sol kısımdaki »Bilgisayar« girdisine sağ tıklayın, »Ver« seçeneğine tıklayın. Açılan yeni pencerede yedeği kaydetmek istediğiniz konumu ve adı belirleyin, “Kaydet”  tuşuna tıklayarak kayıt defteri yedeğinizi alın. Kayıt defterinde yaptığınız değişikliklerden sonra sistemde ya da kullandığınız programda sorunlar meydana gelirse, yedek dosyasını çift tıklayarak açın ve çıkan soru penceresini “Evet”e tıklayarak onaylayın.

Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda, düzgün kayıt defteri sisteme yüklenecek. Ücretsiz araç CCleaner (https://www.piriform.com/ccleaner/download) sayesinde kayıt defterini sürekli olarak temiz ve güncel tutabilirsiniz. Araç tüm kayıt defterini tek tek tarayarak, artık geçersiz olan çöp niteliğindeki girdileri kaldırıyor ve kayıt defterini temiz tutuyor

Excel Hücreleri ya da alanları kilitleyin

Excel Hücreleri ya da alanları kilitleyin: Excel’de bir ya da birkaç hücreyi kilitleyerek, bu hücrelerin içeriğinin değiştirilmesini engelleyebilirsiniz.Excel tablosunu açın, sol üst köşedeki küçük ok işaretine tıklayın, bütün tablo gri tona bürünecek, şimdi herhangi bir hücreye sağ tıklayın ve “Hücreleri Biçimlendir”e tıklayın. Açılan pencerede »Koruma« sekmesinde »Kilitli« girdisinin işaretini kaldırın, “Tamam”a tıklayın.

Şimdi kilitlemek istediğiniz hücreleri seçin, eğer hücreler yan yana değilse, [Ctrl] tuşuna basılı tutup hücrelere tıklayarak çok sayıda hücreyi seçebilirsiniz. Şimdi seçtiğiniz hücrelerden birine sağ tıklayın ve aynı adımları izleyerek hücreleri kilitleyin.

Kilitleme işleminin devreye girmesi için, »Gözden Geçir« sekmesinde »Değişiklikler« bölümündeki »Sayfayı Koru« simgesine tıklayın. Alternatif olarak, alt şeritte sayfanın etiketine sağ tıkladığınızda çıkan »Sayfayı Koru« girdisine de tıklayabilirsiniz. Açılan pencerede kilidin hangi özelliklerde geçerli olacağını belirleyin ve dilerseniz güvenliği artırmak için korumayı kaldırma sırasında sorulacak bir şifre belirleyebilirsiniz.

DNS kaynaklı hataları giderin ve internete erişin

DNS kaynaklı hataları giderin ve internete erişin »DNS sunucusu yanıt vermiyor« hatası Internet sitelerine erişmenizi engeller. Bu hatanın birkaç farlı sebebi olabilir, öncelikle her elektronik cihazda olduğu gibi, modeminizi fişten çekin ve 30 saniye bekleyip yeniden açın. Sorun çözülmediyse güvenlik duvarı kaynaklı olabilir. Güvenlik duvarını kapatın ve yeniden bağlanmayı deneyin. Sisteminizde birden fazla tarayıcı yüklüyse, farklı tarayıcılar kullanarak bağlanmayı da deneyebilirsiniz.

Tüm bu işlemlere rağmen bağlantı problemi çözülmediyse, Google’ın DNS sunucusunu kullanabilirsiniz. »Denetim Masası > Ağ ve Internet > Ağ ve Paylaşım Merkezi« yolunu izleyin. Sol kısımda »Bağdaştırıcı ayarlarını değiştirin« yazısına tıklayın. Internet’e bağlanmakta kullandığınız bağdaştırıcıya sağ tıklayıp “Özellikler”i açın. »Ağ İletişimi« sekmesindeki listede »Internet Protokolü Sürüm 4 (TCP/ IPv4)« girdisine çift tıklayın. Açılan pencerede »Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan« seçeneğini işaretleyin ve »Tercih edilen DNS sunucusu« kısmına
»8.8.8.8«, »Diğer DNS Sunucusu« kısmına »8.8.4.4« yazıp “Tamam”a tıklayarak değişiklikleri kaydedin. Artık bağlantı sorununuzun çözülmesi gerekiyor.

Windows 7 Sistem açılışında karşılaştığınız problemleri giderin Pek çok kullanıcının karşılaştığı senaryolardan biri: Bilgisayarı açma tuşuna basarsınız, bilgisayar çalışır ancak karşınızda simsiyah bir ekran vardır ve Windows açılmaz. Hemen endişelenmeyin, doğru adımları uygulayarak işletim sisteminizi kullanmaya kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Bilgisayarı açtığınızda BIOS ekranı geldiği anda [F8] tuşuna basın ve Windows’un gelişmiş başlatma seçenekleri sayfasını açın.

İlk olarak sistemi “Güvenli Mod”da başlatmayı deneyin. Eğer başarılı olmazsa »Önyükleme Günlüğünü Etkinleştir« seçeneğini deneyin. Bu iki seçenek de Windows’u sonradan eklenen hizmetler olmadan başlatır. Genellikle yeni yüklenen sürücüler bu soruna yol açar. Dolayısıyla yakın zamanda yeni sürücü yüklediyseniz, donanım üreticisinin sitesine girerek eski sürümlerini indirin. Yeni kurduğunuz sürücüyü sistemden tamamen kaldırın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın. Ardından sisteminizde sorunsuz çalışan sürümü yükleyin.

Eğer gelişmiş başlatma seçenekleriyle başarıya ulaşamazsanız, BIOS’ta »Önyükleme Günlüğünü Etkinleştir« seçeneğini seçip sistemi başlatın. [Windows] + [R] tuş kombinasyonuyla “Çalıştır” penceresini açın ve »msconfig« yazıp “Tamam”a tıklayın. Açılan pencerede »Başlatma« sekmesindeki »Tümünü Devre Dışı Bırak« düğmesine tıklayın. Ardından »Hizmetler« sekmesine gelin, »Tüm Microsoft hizmetlerini gizle« seçeneğini işaretledikten sonra burada da » Tümünü Devre Dışı Bırak« düğmesine tıklayın ve bilgisayarı yeniden başlatın.

Excel’de açılır menü eklemek Tablolarınızda hücrelere açılır menü kullanarak Excel’i daha verimli kullanabilirsiniz

Excel’de açılır menü eklemek Tablolarınızda hücrelere açılır menü kullanarak Excel’i daha verimli kullanabilirsiniz. Bunun için, liste oluşturmak istediğiniz hücreyi seçin »Veri« sekmesinde »Veri Araçları« bölümündeki »Veri Doğrulama« simgesine tıklayın. Açılan pencerede »Ayarlar« sekmesinde »İzin Verilen« seçeneğini »Liste« olarak belirleyin, »Kaynak« kısmına da listelenmesini istediğiniz verilerin olduğu hücreleri girin, kutucuğun hemen yanındaki simgeye tıklayarak yapabilirsiniz. Son olarak “Tamam”a tıklayarak listeyi oluşturun, artık hücrenin yanındaki küçük ok işaretine tıkladığınızda açılan listeden değer seçebilirsiniz.

Windows Artık ihtiyaç duymadığınız yedekleme dosyalarını silin ve hafızada yer açın: Servis paketleri ve güncelleştirmelerin kurulumu sırasında Windows otomatik olarak yedek dosyaları oluşturur, bu da uzun vadede çok alan kaplayabilir.

Bu dosyaları silmek için, [Windows] + [R] tuş kombinasyonuyla “Çalıştır”ı açın ve »cleanmgr« yazıp “Tamam”a tıklayın. Burada sistemin kurulu olduğu diski seçin ve “Tamam”a tıklayın, zaten Windows genellikle “C:” sürücüsüne yüklüdür ve otomatik olarak bu disk seçili olacak.

Ardından araç sabit diskinizi birkaç dakika boyunca tarayacak. “Silinecek dosyalar” listesinde “Windows Update Cleanup” girdisini göremiyorsanız, “Sistem Dosyalarını Temizle” düğmesine tıklayın. Araç tekrar diski tarayacak ve daha detaylı bir liste sunacak. »Diğer Seçenekler« sekmesinde »Sistem Geri Yükleme ve Gölge Kopyalar« bölümündeki »Temizle« düğmesine basarak da sistemin eski yedek dosyalarını silebilir ve yer açabilirsiniz. Not: Yedek dosyalarını sildikten sonra yüklü güncelleştirme ve servis paketlerini kaldıramazsınız.

5
Sending
User Review
5 (1 vote)

Yorum Bırakın