Microsoft 2024 yılı Ocak ayı itibariyle ‎Microsoft 365‎ Backup servisini preview olarak hizmete sundu. Servis ile beraber işletmenize ait  SharePoint, Exchange ve OneDrive yedeklerinizi günlük, hatta dakikalık olarak kolaylıkla yedekleyebiliyorsunuz. Microsoft Teams tarafı şu an için eklenecek servis olarak gözükse de yakın zamanda Teams desteğinin de geleceğini düşünüyoruım.

Microsoft 365 Backup, kullanıcılara veri kaybını önleme, yanlışlıkla silinen veya zarar gören verileri kurtarma, crypto, ransomware gibi siber saldırılardan korunma dışında, belirlenen güvenlik politikalarına göre şirket verilerinizin uzun süreli korunmasını sağlayarak bu süreçlerin otomatik hale getirilmesi noktasında ciddi bir avantaj yaratıyor.

Bildiğiniz gibi daha önce Veeam for Office 365 ya da Acronis for O365 gibi 3rd party ürünler ile Microsoft hesabımızı bağlayarak yedekleme süreçlerini yönetebiliyorduk. 2024 itibariyle henüz preview olasa da Microsoft bu çözümü kendi üzerinden sunacak ve diğer çözüm sağlayıcılar için ciddi bir rakip olacak gibi gözüküyor.

Etkinleştirme ve yapılandırma adımları.

Azure abonelik bağlantısı: M365 Backup’ı Admin center üzerinde  Setting bölümünün altından aktif edebilirsiniz. Aktivasyon kısmında 2 adımı tamamlamamız gerekiyor. Öncelikle Backup servisinin ücretlendirmesi için bir Azure aboneliği seçmeliyiz. Aşağıdaki adımdan hem M365 hem de Azure aboneliğinde admin olan hesabınız ile bu adımı tamamlayabilirsiniz.

m365 backup azure subscriptrion

Servis aktivasyonu: 2. adımda Azure aboenliği üzerinden resource group oluşturup seçtikten sonra Microsoft Syntex bölümünden backup servisini Turned On olarak değiştiriyoruz.

Microsoft Syntex

Yedekleme başlatma: Artık servisimiz açıldı ve aşağıdaki gibi SharePoint, Exchange ve OneDrive servisleri özelinde scope yani yedek alınacak kullanıcıları seçebiliriz.

 ‎SharePoint‎ policy

Backup Policy: Setup policy kısmına geldiğimizde (ben sharepoint üzerinden bir örnek paylaşıyorum) ilk olarak yedek alınması gereken sıklığı ve backup’ları saklamak istediğimiz policy’i belirliyoruz.

‎Create‎ ‎SharePoint‎ backup policy 2

Kullanıcı ve Site seçimi: Sonraki adımda ise, Shrepoint ise site, exchange ve onedrive ise yedek alınacak kullanıcıyı seçetek adımları tamamlıyoruz.

‎Create‎ ‎SharePoint‎ backup policy 1

Restore işlemi ise oldukça basit. Yedekleme tamamlandıktan sonra, ana menüden restore diyerek, istediğiniz gün ve saate backup dönebiliyorsunuz.  Yedeğinizi geri yüklerken, tüm maili olduğu gibi geri yüklemek yerine dilerseniz bir klasör seçerek bunun altına da yükleme yapabilirsiniz.  Aynı şekilde onedrive için orjinal Onedrive dizinine yedek dönebileceğiniz gibi, farklı bir Sharepoint site’ı içerisinde de mevcut  Onedrive yedeğinizi yükleyebilrsiniz.

Sharepoint site'ı içerisinde de mevcut  Onedrive yedeğinizi yükleyebilrsiniz

Özet: Açıkcası Microsoft 365‎ Backup, kullanımı ve servis aktivasyonu çok kolay bir servis. Güvenle tüm organizasyonunuz ya da belli kullanıcılar için Exchange, SharePoint ve OneDrive (gelecekte Teams) yedeklerinizi alabilir, uzun süreler saklayabilirsiniz.

‎Microsoft 365‎ Backup Fiyatı Nedir?

Microsoft 365 Backup hizmetinin ücretlendirme modeli, Microsoft 365 yönetim merkezi aracılığıyla sunulan, kullanıcıların korunan saklanan veri boyutuna göre aylık $0.15/GB olarak ücretlendirilmekte. Yedeklenen içerik, korunan posta kutularının toplam boyutu ile SharePoint ve OneDrive hesaplarında yer alan toplam dosya boyutu üzrinden hesaplanıyor. Örneğin 1 ay süre ile 10GB’lık bir Sharepoint ya da mail yedeği aldığınızı düşünürsek, hiç değişmediğ taktirde her ay 1,50$ olarak ücretlendirilecektir. Daha kapsamlı bir hesapala için aşağıda yer alan M365 Backup Calculator Excel dosyasına da göz atabilirsiniz.

Servis kullanımı ve detayları hakkında sorularınız olursa yorumlarda belirtebilirsiniz. Gelişmelere göre elimden geldiğince yazıyı güncel tutmaya çalışacağım.

https://aka.ms/M365BackupCalculator

Microsoft 365 Backup – Microsoft Adoption

Summary

 

Sending
User Review
5 (1 vote)

Yorum Bırakın