Web siteleri nasıl çalışır?

Web sitesi tanım olarak grafik yazılımları ve programlamanın bir araya gelmesiyle genellikle web tasarımcılar tarafından oluşturulan, metin, görsel ve animasyon şeklinde ziyaretçisine birçok türde  bilgi aktarımı sağlayan veya hizmet sunan, (tanıtım, reklam, e ticaret, haber, sözlük video, blog) sayfaların tümünü kapsayan bir doküman topluluğudur.

Web siteleri domain ve hosting olmak üzere iki temel mantığa dayanarak çalışmaktadır, Domain dediğimiz şey sadece isimden ibarettir Türkçe karşılığı Alan Adı anlamına gelmektedir.

[box type=”success” ]Yeni bir çocuk doğduğunda yapılan ilk iş isim koymaktır bu örnekten yola çıkarsak bizim de bir projemiz olduğunda yapacağımız ilk şeylerden biri bu projemiz için bir domain almak olacaktır. www.deneme.com, www.deneme.net bunların hepsi bir domaindir. Domainler sadece bir isimden ibret olduğu için, bir web sitesi kurabilmek için domainle birlikte hosting e de ihtiyaç bulunmaktadır.[/box]

Web siteleri ve çalışma mantığı

Hosting, web sitenin tüm bilgilerinin saklı olduğu alandır. Dosyalardan veri tabanına kadar web sitesine ait olan her türlü bilgi hosting üzerinde saklanmaktadır. Bu alanlar data center adı verilen internete bağlı sunucular (bilgisayarlar) üzerinde bulunmaktadır. Bu bilgisayarlara bağlanabilmek için o bilgisayarın ip adresini aklımızda tutmamız zor olacağı için domain mantığı ortaya çıkmıştır, aslında tüm alan adları artalanda bir ip adresini ifade etmektedir, özetlemek gerekirse tarayıcınıza bir internet sitesi adı yazdığınızda arka planda bu domain bir ip adresine yönlenmekte.

Örnekle:

  • abc.com 13.56.11.120
  • vyz.com 168.32.45.11
  • bcg.net 89.86.10.51
[box type=”info” ]bu ip adresleri de web tasarım dosyalarınızın bulunduğu hostinge ulaşarak size hosting iniz içerisinde yüklü web sitenizi getirmektedir. Anlaşılacağı gibi internet bir çok bilgisayarın birbirine bağlı olduğu, ip adresleri karışık olduğu için domain ile siteler erişilen, milyarlarca hosting yani bilgisayarın birbirine bağlı olduğu geniş kapsamlı bir ağ olarak nitelendirmek mümkündür.[/box]

Yorum Bırakın