Kilo ​​verme​​ sürecinde​​ mucizevi ​​besinler var​​ mı?

Bu hassas bir konu. Çünkü insanların yerleşmiş bazı inanışları var. Çörek otu ve bal, limonlu su, elma sirkesi ve daha nicesi. Bu tip bileşimlerin mucize etkilerinin olduğu ve kilo verdirdiği düşüncesi insanları kolay yola itiyor. Kolayı varken neden zor yolu tercih edesiniz ki? İşte tam olarak bu yüzden mucize besin inancı devam ediyor. Fakat bu kitabı sizi avutmak için yazmıyorum. Yani net olacağım. Araştırmalar ile kanıtlanmış ve kilo verme üzerine mucizevi etkilere sahip hiçbir besin yok.

Bu sebeple özellikle internet üzerinde pazarlanan, arkadaş ortamında bahsi geçen hiçbir besini kilo vermek için kullanmayın. Fayda görememeniz bir yana bu “sözde mucize” besinleri tüketip kilo veremek sizi umutsuzluğa sürükler. Diyet gibi zor bir dönemde umutsuz kalmanız ise sadece başarısız olmanıza neden olur.

Kilo ​​vermekte​​ zorlanıyorum.​​ Neden?

Kilo vermek sadece yaktığından daha az kalori al ve arkana yaslanarak zayıfla denklemine bağlı değil. Bundan çok daha fazlası var. Kilo vermeyi zorlaştıran tiroid problemleri, hormonal sorunlar gibi birçok farklı neden olabilir. Olaya bu pencereden baktığınızda kilo verememenin büyük bir soru işareti oluşturduğunu görebilirsiniz. Ayrıca dışarıdan kolayca fark edilebilen ama içeriden sizin göremediğiniz hatalar kilo verememenize neden oluyor olabilir. Bu sebeple doğru düşündüğünüz diyeti kusursuz olarak bir ay uyguladıysanız ve sonuç alamadıysanız mutlaka bir uzmana danışmanız gerekiyor.

Diyette ​​yeşil​​ çay ​​içilir ​​mi?

Yeşil çay diyette kilo vermek için oldukça sık tercih edilen bir içecek. Sıvı kaybını tamamlaması, açlık hissini hafifletmesi ile kullanılmasında hiçbir sakınca yok. Ama bazı hastalarımın yeşil çay tüketimini abartması sonrası meydana gelen bir yan etki diyetlerine ciddi şekilde zarar verdi. Bu etki tiroid hormonlarının azalmasıydı. Sonuç olarak halsizlik, hafif saç dökülmesi ve diyete rağmen kilo alan bazı hastalarımın bozulan tiroid hormonları yeşil çayı bıraktıktan kısa süre sonra eski haline geldi.İşte bu sebeple diyette yeşil çay tüketirken dikkatli olmalı ve günde iki su bardağı yeşil çaydan fazlasını tüketmemelisiniz.

Su ​​içmek​​ kilo ​​vermeye ​​yardım​​ eder ​​mi?

Su aslında sadece diyet sürecinde değil hayatınızın tamamında tüketimine dikkat etmeniz gereken ana içeceklerden. Ama diyet döneminde ayrı birkaç öneme sahip. Bunlardan ilki su tüketimindeki eksikliklerin kişilerde sahte açlık hissi oluşturması ve aşırı beslenmeye neden olmasıdır. İkinci neden ise hücre düzeyinde suyun düzenleyici ve zararlı bileşenler için seyreltici olması. Kilo verme sürecinde daha fazla oluşan atıklar için iyi bir seyreltici sağlamak işleyişin devamı için önemli.

Her ne kadar su tüketimi kilo vermeye direkt olarak katkı sağlar diyemesem de su tüketimi diyette dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri olarak değerlendirilebilir. Önerilen su tüketimi için size ezbere “şu kadar litre” kuralı koymayacağım. Çünkü mevsim, bireyin genetik özellikleri ve kilo su ihtiyacını değiştirir. Bunun yerine idrar renginizi takip etmeli ve tamamen saydam hale gelene kadar su tüketmelisiniz. İdrarınızın rengi ve kokusu ise yoğunluk  hakkında olabilecek en net bilgiyi verir.

Diyette​​ probiyotik/prebiyotik​​ kullanılmalı ​​mı?

Diyet, tükettiğiniz besinlerin değişmesi anlamına geliyor. Bu köklü değişiklikbağırsaklarınızda bulunan bakterilerin farklı şekilde beslenmesine ve türlerin  sayılarının değişmesi anlamına geliyor. Bağırsak bakterilerinin türleri ve sayıları direkt olarak dışkılama alışkanlığınız ile ilgilidir. Ayrıca hormonal, bağışıklık sistemini etkileyen bağırsak bakterilerini desteklemek size fayda sağlayabilir.
Eğer diyet sonrası kabızlık/ishal yaşıyorsanız, sık sık hastalanmaya başladıysanız, uyku düzeniniz bozulduysa probiyotik yada prebiyotik kullanabilirsiniz. Aksi hallerde kullanım için iyi bir değerlendirme gerekmekte.

Diyette​​ kahvaltı​​ önemli​​ mi?

Kahvaltının fazla abartıldığını düşünenlerdenim. Çünkü diyetin parçası olan herhangi bir şeye önem vermek, insanların abartılı hareketler oluşturmasına neden oluyor. Kahvaltı içinde durum aynı. Bazı hastalarım tüm gün için ayırdığı kaloriyi sadece kahvaltıda tüketiyor bazıları ise eşine sözde günün en değerli öğünü olan kahvaltıyı yaptırabilmek için saatlerce çile çekiyor. Bunun tek sorumlusu ise kahvaltıyı bir “mucize” olarak gösteren çevreler!

Görüşüm eğer vaktiniz varsa kahvaltı ile güne başlamanız. Ama aralıklı oruç gibi bir sistem uyguluyor yada kahvaltının yerini farklı bir öğün ile doldurmayı planlıyorsanız kahvaltı elzem değil. Sonuç olarak kahvaltı kilo vermenizi sağlamaz, verdiğiniz kilo miktarını arttırmaz. “Sadece beslenme alışkanlığı edinmeleri ve mental kapasitelerini koruma açısından çocuk ve büyüme çağındaki gençlere her zaman kahvaltı öneriyorum.”

Diyette​​ beyaz​​ ekmek​​ mi​​ kepekli​​ ekmek​​ mi​​ yemeli?

“Kepekli ekmek kilo yapmaz” yada “beyaz ekmek yemiyorum ki, kepekli bu!” gibi sözleri sık sık duyduğunuza eminim. İnsanlar kepekli ekmek yedikleri için kilo almayacaklarına hatta zayıflayacaklarına inanıyor. Peki bu inanış nereden geliyor? Çünkü diyet ürünler daha pahalı ve daha ucuza üretiliyor. Yok pahasına satılan yada atılan kepeğin normal una karıştırılıp, normalden daha pahalı ve fazla satıldığını düşünsenize. Ne kadar karlı bir iş değil mi? İşte tam olarak bu yüzden topluma fikir yüklendi ve işlendi.

Şuan neredeyse herkes kepekli ekmeğin daha faydalı olduğuna inanıyor. Gerçek ise kepekli ekmeğin, normal ekmeğe göre biraz daha az kalori içermesi ve daha fazla life sahip olması. Bu kepekli ekmeğin daha yavaş kan şekerinizi yükseltmesi ve daha az zararlı olması anlamına geliyor. Ama etkiler mucize değil ve hiçbir zaman bu tip yoğun karbonhidrat içeren kaynakları diyetinize eklemenizi tavsiye etmiyorum. Sonuç olarak kepekli olsun yada olmasın tüm ekmekleri sofradan kaldırmalısınız.

Kilo​​ verirken ​​derim ​​sarktı.​​ Ne​​ yapacağım?

Yağ dokusu en acımasız yapılardan bir tanesi. Yer olsun yada olmasın büyümeye devam eder ve derinizi zorlar. Aşırı kilo almış bireylerde bu durum çoğu zaman deri çatlaklarına ve diyet sonrası sarkıklara neden olur. Eğer bir bölgede (karın bölgesi) birden fazla uzun çatlağa sahipseniz kilo verdikten sonra sarkıkların daha geç kapanacağını (6 ay ile 1 yıl arasında değişen bir sürede) söyleyebilirim. Eğer deri çatlaklarına sahip değilseniz sarkıkların toparlanması görece daha kısa sürede olacaktır.

“Sarkıkların izlerinin kaybolması ise çoğu zaman mümkün olmuyor. Aşırı sarkıklar ise bazen cerrahi müdahale gerektirebiliyor.”  Ama ne olursa olsun sıkı bir bedene ulaşmak için kendinize zaman t  anımalı ve diyeti bırakmamalısınız. Görüntü sizin için aynada kalmamalı, zihninize yansımalı. Eğer zihniniz kendini zayıflamış hissediyorsa bir süre sarkıklarla yaşamanın ne gibi bir zararı olabilir ki?

Kilo ​​korumak ​​için ​​ne ​​yapmalıyım?

Tebrikler, istediğiniz kiloya ulaştınız ve artık sadece o kiloda kalmanız gerekiyor. Ama durum sandığınız kadar kolay değil. Çünkü kötü alışkanlıkların peşinizi bu kadar kolay bırakması mümkün değil. Durum böyle olunca diyet sonrasında da bir süre çaba harcamalı ve düzeni bozmamalısınız.  Ama ne olursa olsun sıkı bir bedene ulaşmak için kendinize zaman t  Kilonuzu korumak için diyeti bir anda bırakmamalı ve kademeli olarak kalori alımını arttırmalısınız. Bu süreçte kilo almaya başladığınız anda diyetinizi sıkılaştırmalı ve kilonuzu korumaya çalışmalısınız.

En sık kullanılan bölgesel zayıflama yönteminin tek bir alana yoğunlaşmış egzersiz olduğunu düşünürsek bu konu üzerinden örnekleme yapmam doğru olacaktır.

Sorularla Kilo verme 1. Bölüm

Hızlı​ ​kilo​ ​verilebilir​ ​mi? Spor​ ​yapmadan​ ​kilo​ ​verilir​ ​mi? Yağlar​ ​kasa​ ​dönüşür​ ​mü? Bölgesel​ ​zayıflama​ ​gerçek​ ​mi? Göbeğim​ ​neden​ ​erimiyor? Diyette​ ​meyve​ ​yenir​ ​mi? Yağ​ ​tüketimi​ ​kilo​ ​vermeyi​ ​engeller​ ​mi? Uyku​ ​kilo​ ​verme​ ​sürecinde​ ​etkili​ ​mi? Diyette​ ​ara​ ​öğün​ ​yapmak​ ​gerekli​ ​mi? Ayda​ ​en​ ​fazla​ ​kaç​ ​kilo​ ​verilmeli? Kilo verme eyleminden kastınızın ne olduğu sorunun […]

0 comments
5
Sending
User Review
5 (2 votes)

Yorum Bırakın