Site icon Bora Arat Kişisel Web Blogu

Sorularla Kilo verme 2. Bölüm

Diyette​​tatlandırıcı​​kullanılmalı​​mı
  1. Diyet​ ​besinler​ ​tüketilmeli​ ​mi?
  2. Diyette​ ​tatlandırıcı​ ​kullanılmalı​ ​mı?
  3. Diyette​ ​ne​ ​kadar​ ​protein​ ​tüketilmeli?
  4. Lifli​ ​besinler​ ​kilo​ ​vermeye​ ​yardım​ ​eder​ ​mi?
  5. Kilo​ ​vermek​ ​için​ ​hangi​ ​spor​ ​yapılmalı?
  6. Detoks​ ​kilo​ ​verdirir​ ​mi?
  7. Gece​ ​yemek​ ​yemek​ ​zararlı​ ​mı?
  8. Çok​ ​yemek​ ​yedikten​ ​sonra​ ​ne​ ​yapılmalı?
  9. Diyette​ ​kaçamak​ ​yapmalı​ ​mıyım?
  10. Diyette​ ​alkol​ ​tüketmek​ ​zararlı​ ​mı?

Diyet ​​besinler​​ tüketilmeli​​ mi?

Reklam sektörünün en büyük başarılarından biri sanırım diyet besinler. Çünkü diyete uygun olmayıp, diyetteki kişilere bu kadar fazla satılmasının başka bir açıklaması olamaz. Merak ettiğinize eminim. Diyet besinler neden diyete uygun değil? Bunun birkaç sebebi var. Bunlardan en önemlisi diyet besinlerin yağ oranı azaltılmış olması. Yağ oranı azaltılan besinlerin tadının bozulması ise hazır besin üreticileri için bir problem değil. Çünkü tatlandırıcılar ve karbonhidratlar var.

Firmaların taktiği genellikle “besinin yağını çek, tatlandırıcı ve karbonhidrat ekle. Hem daha ucuz, hem daha basit ve lezzetli bir yiyecek oluştur” şeklinde oluyor ki bu hiç ama hiç sağlıklı değil. Peki o yağı azaltılmış besinlerin nasıl bu kadar lezzetli olduğunu hiç düşündünüz mü? Sonuç olarak diyetteyken asla “diyet-light” etiketi taşıyan ürünleri tüketmemelisiniz.

Diyette ​​tatlandırıcı​​ kullanılmalı​​ mı?

Şeker ciddi bağımlılık riski olan bir besin. Bunu hafife almak ise yapabileceğiniz en kötü şey. Birçok kişi bu bağımlılığı hafife alarak şekeri bırakma sürecine hızlı bir giriş yaparak süreç içerisinden eli boş dönebiliyor.  Bir diğer seçenek ise bireylerin tatlandırıcı kullanarak, bağımlılığını kalori olmadan devam ettirmesi. Çünkü tatlandırıcı kullanarak şeker bağımlılığından kurtulmuyor, sadece bağımlılığın adını değiştiriyorsunuz.

Ayrıca tatlandırıcıların bazılarının bedeninizi etkileyen ciddi kimyasallar içerdiğini unutmamanız gerekiyor. Bazı tatlandırıcılar ile ilgili direkt kanser ağlantısı kurmaya yönelik araştırmalar yapılsa da sonuçlar tatmin edici olmadığı için kesin bir kanıya varılamadı. Böyle bir riskin varlığı bile korkutucu. Sonuç olarak tatlandırıcı alırken dikkatli olmanız ve mümkünse hayatınıza hiç tatlandırıcı sokmamanızı tavsiye ederim. Eğer kesinlikle tatlandırıcı kullanacaksanız stevia iyi bir tercih olacaktır.

Diyette​​ ne​​kadar ​​protein ​​tüketilmeli?

Yüksek protein alımı, diyet yapan -neredeyse- herkesin denediği bir yöntem. Bu yöntemin haklı bir yanı var. Çünkü protein sindirim ve metabolize edilme aşamasında diğer besinlerden daha fazla kalori harcanmasına neden olur. Yani karbonhidrat ve yağ ile karşılaştırıldığında bir nevi termojenik besin! Ayrıca kas kaybı yaşamamak için diyette yeterli protein almak bir gereklilik. Bu açıdan bakan birçok kişi ise protein alımını abartıyor. Gerçek ise önerilen protein tüketiminin sanılandan az olması.

Bu durum kişilerin aşırı protein almasına neden oluyor. Aşırı protein alımının en önemli tehlikesi ise tüketimi abartarak istenilenden fazla kalori alınması. Diyette erkek cinsiyet spor yapmıyorsa kilo başına 0.8 ile 1.0 gram, spor yapıyorsa kilo başına 1.0 ile 1.8 gram protein alabilir. Kadın cinsiyet için spor yapmıyorsa kilo başına 0.6 ile 0.8 gram, spor yapıyorsa kilo başına 0.8 ile 1.6 gram protein alabilir.

Lifli ​​besinler ​​kilo ​​vermeye​​ yardım​​ eder​​ mi?

Lif nam-ı diğer fiber haklı bir şöhrete sahip. Kilo verme sürecinde önemli etkilere sahip. Bunu sindirimi ve kalori emilimi azaltarak, tokluk hissini arttırarak ve bağırsak florasını destekleyerek yapıyor. Bu sebeple özellikle kan kolesterol düzeyleri bozulmuş aşırı kilolu hastalara ve diyet sürecindeki tüm bireylere öneriyorum. “Burada problem aşırı lif tüketiminin kabızlık veya ishal problemine yol açabileceği gerçeği. Bu sebeple doğru miktarda lif tüketmek önemli Suda emilen ve emilemeyen tipteki liflerin her ikisini orantılı olarak tüketmek şartıyla bireylere günlük 28-35 gramlık lif tüketimini tavsiye ediyorum.

Kilo​​ vermek ​​için ​​hangi​​ spor​​ yapılmalı?

Sporun kilo vermek için bir gereklilik olmadığı sadece bir artı olduğundan bahsetmiştim. Bu artı faktörü en iyi şekilde kullanmanız için yapacağınız egzersiz tipini iyi belirlemeniz gerekiyor. Tavsiyem kemik yoğunluğunu arttırması, insülin direncini azaltması ve uzun vadede kilo kontrolünü kolaylaştırması açısından ağırlık antrenmanı yönünde.

“Birçok kadının ağırlık antrenmanından korktuğunu görüyorum.Bu durum tamamiyle yanlış. Çünkü ağırlık antrenmanı yapan kadınların ciddi bir kas kütlesi edinmesi hormonal yönden -neredeyse- imkansız. Menapoz sonrası kemik yoğunluğunu korumak ve diğer tüm etkileri ile beraber ağırlık antrenmanı kadınlar için bir gereklilik.” Ağırlık antrenmanı ile beraber yüzme, jogging ve pilates gibi egzersizlerin uygulanabileceğini unutmamanızı ayrıca tavsiye edeceğim.

Detoks​​ kilo​​ verdirir​​ mi?

Sebze suları, çiğ beslenme, uzun süreli kesintisiz açlıklar ve daha nice yöntem. Ortak noktaları detoks çözümü olmaları. Peki mantıklı mı? Kesinlikle hayır! Çünkü karaciğerinizin yada ücrelerinizin temizlenmeye ihtiyacı yok. Yoksa siz milyonlarca farklı reaksiyonun anlık olarak gerçekleştiği ve bir an bile sekteye uğramayan karaciğerinizin sebze suyu ile temizleneceğini düşünenlerden misiniz? Yada uzun süre çiğ beslenmenin vitamin eksikliği oluşturabileceği ve bağırsak alışkanlıklarınızı kötü şekilde bozacağını bilmiyor musunuz? Ciddi bir pazarlama çalışması olan detoks hakkında söyleyecek çok fazla şey var. Ama detoks ile zayıflama konusunda temkinli olmalı ve uzun vadeli, sağlıklı beslenme seçeneklerini kullanmanızda fayda var.

Gece yemek ​​yemek​​ zararlı​​ mı?

Birçok kişi kilo vermek için gece yemek yememesi gerektiğine inanıyor. Çalışma veya uyku saatleri izin vermese bile bu kuralı uygulayan birçok kişi tanıyorum. Konu kısmen doğru. Çünkü açlık kilo verme sürecinde değerlidir ve gece uykusu ile birleştiğinde akşam saatlerindeki yemek yemekten kaçınma alışkanlığı açlık sağlar. Ama burada keskin sınırlar olmadığını ve gece yemek  yemenin kesin olarak kilo almanıza neden olmayacağını belirtmek istiyorum.

Özellikle gece egzersiz yapanların spor sonrası beslenmeyi atlamaması tavsiyelerim arasında. Bu sebeple eğer yatağa girmenize üç saatten daha fazla varsa, gün içinde gece  öğünü için kalori açığı bıraktıysanız ve en önemlisi akşam saatlerinde antrenman yapmışsanız gece beslenebilirsiniz. Ama her zaman için gece aç kalmayı; hormonal düzeni koruma, reflüyü engelleme açısından ve iyi bir uyku için tavsiye ediyorum.

Çok​​ yemek ​​yedikten ​​sonra​​ne ​​yapılmalı?

Diyet zorlu bir süreç. Bu süreçte zorlanmanız ve hata yapmanız gayet doğal. Edindiğiniz kötü beslenme alışkanlıklarının bir anda sizi bırakmasını beklemiyorsunuz değil mi? İşte bu durum bazen kontrolden çıkmanıza ve aşırı yemenize neden olur. Diyette aşırı yemek tüketen bireyler genellikle umutsuzluğa kapılır ve bazıları diyeti bırakır. Durum ise umutsuzluk yaratacak kadar kötü değil.Çünkü tek seferlik aşırı beslenmeler ani yağlanmalara sebep olmuyor ve diyetin meydana getirdiği faydaları kısıtlamıyor. “Yapılan araştırmalar diyet sırasında hatalarını kabul eden ve kendilerini affeden bireylerin, kendini suçlayıp kendilerini cezalandıran bireylere göre amaçlarına ulaşma oranının daha fazla olduğunu gösteriyor.”

Önerim aşırı beslendikten sonra diyetinizi bozduğunuz düşüncesini kafanızdan atmanız, alınan kalorileri yakma hayali ile efor sarfetmemeniz, kendi içinizde bu durumu tartışmanız ve engelleme yönünde önlemler almanız.

Diyette ​​kaçamak​​ yapmalı​​ mıyım?

Kontrolsüz şekilde çok yemek yeme hususuna değindikten sonra diyette yapılan kaçamaklar konusunda bilgi vermeden geçmek istemiyorum. Aynı şey olarak düşünebilirsiniz ama diyette kaçamak yapmak ile kontrolsüz aşırı yemek tamamen farklı şeyler. Zira belirli periyotlar diyeti bozmak kişiye kötü beslenebileceği bir aralığın umudunu veriyor. Bu umut uzun vadede kişinin sağlıklı beslenme alışkanlığı oluşturmasını engeller. Bakın kilo alabilirsiniz yada diyetiniz bozulur gibi hususlardan bahsetmiyorum. Diyetin en önemli özelliğini açıklıyorum. Yaşam tarzı oluşturmak! Yaşam tarzı oluşturmadığınız diyetler sizin kilonuzu azaltır, sağlıklı yaşayacağınızı ve diyet sonrası kilonuzu koruyacağınızı garanti etmez.

 Diyette​​ alkol ​​tüketmek​​ zararlı​​ mı? 

Birçok alkol ciddi düzeyde karbonhidrat içerir. Bu durum aslında alkolü başlı başına diyet karşıtı bir içecek haline getiriyor. Bir diğer nokta da atıştırmalıklar. Alkol ile beraber gelen atıştırma tüketme isteği kişilerin öz kontrolünün azalması ile beraber aşırı kalori alımına neden olabilir. Sonuç olarak metabolik ve davranışsal olarak alkol tüketimi diyette önerdiğim bir şey değil. Ama kesinlikle alkol tüketmeniz gereken bir ortamdaysanız alkol tüketimini tek ölçü (shot, duble, bardak) ile sınırlayın. Atıştırmalık kabul etmeyin ve tadını beğenmediğiniz alkol seçeneklerini tercih edin.

Sorularla Kilo verme 3. Bölüm

Bu hassas bir konu. Çünkü insanların yerleşmiş bazı inanışları var. Çörek otu ve bal, limonlu su, elma sirkesi ve daha nicesi. Bu tip bileşimlerin mucize etkilerinin olduğu ve kilo verdirdiği düşüncesi insanları kolay yola itiyor. Kolayı varken neden zor yolu tercih edesiniz ki? İşte tam olarak bu yüzden mucize besin inancı devam ediyor. Fakat bu […]

0 comments
5
User Review
5 (3 votes)
Exit mobile version