Power BI’ı genel anlamı ile, Microsoft’un cloud üzerinde çalışan iş zekası platformu olarak tanımlayabiliriz.. Tamamı Microsoft tarafından yönetilen paylaşımlı, Cloud base bir SAAS platformdur.
Öncelikli olarak Powerbi üzerinde rapor oluşturabilmek için “Power BI Desktop” ürünü ücretsiz olarak indirip kullanabilir ve power bi free lisansı ile oluşturduğunuz raporları web üzerinde ücretsiz yayınlayabilirsiniz.
Power BI, yukarıdaki tabloda olduğu gibi Free ürününü de dahil ettiğimizde 6 farklı lisans tipi ile karşımıza çıkıyor. Aşağıda sırası ile bu lisanslama tiplerinden bahsederek her biri için nerelerde kullanabileceğiniz ve hangi iş modellerinde tercih edildikleri ile ilgili açıklamada bulunacağım.
Power BI Free:
Bu lisans tipi sayesinde Power BI desktop aracılığı ile webde yayınlayabileceğiniz raporlar oluşturabilirsiniz. Bu raporlara için 10GB alana sahipsiniz ve yalnızca kendiniz erişerek farklı kullanıcılar ile paylaşamazsınız. Yine “My Workspace” olarak karşımıza çıkan tek bir çalışma alanı oluşturup farklı çalışma alanları için Power BI Pro lisansa ihtiyaç duyulacaktır.
- Power BI Free kullanıcıları raporlarını web’de (app.powerbi.com) yayınlayabilirler. Sadece 1 çalışma alanı.
- Power BI Free kullanıcıları ek çalışma ortamı oluşturamazlar.
- Power BI Free kullanıcıları raporları farklı kullanıcılar ile paylaşamazlar.
- Power BI Free kullanıcılar kendileri ile paylaşılan raporları (60 gün süre ile deneme harici) görüntüleyemezler.
Birçok özellik kısıtlı olduğu gibi, Free ve Pro arasındaki farkları aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.
Power BI Pro:
Yukardaki tabloda olduğu gibi PB Pro ve Free lisanslar arasındaki en temel farklardan biri paylaşımdır. Free lisans ile kendi oluşturduğumuz raporları başka kullanıcılar ile paylaşamaz ve bizimle paylaşılan rapor içeriklerini görüntüleyemezken. Pro lisansla bunu yapabilmekteyiz. Bunlara ek olarak Pro kullanıcılar 1 den fazla çalışma alanı adı verdiğimiz work space oluşturarak, her workspace için 10GB depolama alanı kullanabilir, paylaşılan raporları görebilir ve farklı kullanıcılar ile rapor paylaşımı yapabilirler. Lisans farklılıkları için ek olarak Microsoft’un sayfasını inceleyebilirsiniz.
Önemli: En çok tercih edilen lisans türü olduğu için,Web üzerinde rapor oluşturacak ve görüntüleyecek (her ikisi için de) kullanıcı başına lisans alarak, power bi desktop aracılığı ile rapor yayınlayabilir – görüntüleyebilirsiniz.Power BI Desktop:
Desktop için ilk bilmemiz gereken konu, Power BI Desktop bir lisans ürünü değildir. Aksine Power BI’ın temel özelliklerini kullanabilmek için bilgisayarımıza yüklediğimiz ve rapor oluşturabileceğimiz, ücretsiz bir yazılımdır. Farklı veri kaynaklarından (ERP, CRM, Excel dosyaları vs.) aynı anda veri çekebilen, 100’den fazla data kaynağını import ederek rapor hazırlayabileceğiniz ve web üzerinde bu raporları yayınlayabileceğiniz, ücretsiz bir Windows uygulamasıdır.. Aşağıdaki görselde içeriye aktarım yaparak rapor oluşturabileceğiniz kaynak listesini görebilir linkten de güncel listeye ulaşabilirsiniz. Power BI üzerinden ve Windows Store‘dan indirebilirsiniz.
Data Source Listesi için :https://docs.microsoft.com/tr-tr/power-bi/connect-data/power-bi-data-sources
Power BI Premium:
Power BI Premium 2021 itibari ile kapasite olarak alındığı gibi, kullanıcı başı satılabilen bir lisans olarak da satılmakta. Kapasite başı alınan lisanslarda, tamamen şirketinize ayrılmış kaynaklara göre lisanslanan bir Power BI sürümüdür. Yüksek maliyetli olan bu lisans türünü, raporu görüntüleyen kullanıcı sayısı 500+ gibi limitlerde tercih edilebilir. 500 x10$/ay gibi bir ücretlendirme söz konusu olduğunda bunun ürerindeki limitler için tercih edebilirsiniz. Raporları paylaşmak için Microsoft tarafında barındırılan bulut tabanlı bir servistir. PB Premium’da kapasite yani Storage ve CPU satın aldığınız için, görüntüleyen ya da rapora erişen kullanıcı sayısının bir önemi yoktur. Örneğin 2500 kullanıcı da rapor görüntülüyorsa, alanınız ve sunucu özelliklerini yeterli olduğu sürece rapor oluşturan kullanıcılar için PRO lisans almak şartı ile ilerleyebilirsiniz.
Premium’un en büyük avantajlarından bir diğeri ise regülasyon konusu. Power BI premium sayesinde on-prem yani kendi ortamınıza kurmak üzere Power BI On-prem Report Server hakkıda lisans ile birlikte gelecektir. Localde bir server’a kurulum sağlayarak, cloud’a çıkmadan, on-prem ortamda kolaylıkla raporlarınızı oluşturabilirsiniz. Download linkini de şuraya bırakıyorum On-premises reporting with Power BI Report Server
- Premium’da kullanıcı başına lisans alınmadığı için rapor görüntüleme esnekliği sağlar.
- Rapor oluşturan kullanıcılar PRO lisans satın almak zorundadır.
- 100 TB gibi storage limitleri ile, yüksek kapasite ve çok fazla rapor yayınlamak için tercih edilebilir.
- Çok sayıda rapor görüntüleyen kullanıcı bulunuyorsa pro lisans yerine tercih edilebilir 500+ kullanıcı üzeri mantıklı olacaktır.
- Premium saysesinde raporları hem kuruluş içerisinde hem de cloud’da yayınlayabilirsiniz.
- Power BI premium sunucusuna ayrılan çekirdek yani Core başına fiyatlanır.
Power BI Premium Hesaplama Aracı
Power BI Power BI Report Server (On-prem):
Bunlardan biri yukarda yazdığımız gibi, Premium lisans satın almak ya da güncel SQL Server Enterprise SA lisansına sahip olmak. Her iki opsiyonla da Power BI Report Server kurabilirsiniz. Kurlum adımları için Install Power BI Report Server
Cloud’a çıkmak ile ilgili resmi regülasyonlara uymanız gerekiyorsa ya da PowerBI’ı sadece on-prem’de (lokal bir sunucuda) kullanmanız gerekiyorsa PB Report server tercih edebilirsiniz.Power BI Rapor Sunucusu iki farklı lisansla sağlannmakta: Power BI Premium ve Yazılım Güvencesi ile SQL Server Enterprise Edition. Ayrıntılar için bkz. Microsoft Toplu Lisanslama.
Onprem’de Power BI kurulacak Server CPU özelliklerine uygun olarak, SQL Enterprise + SA lisans satın alarak bu lisans modelini tercih edebilirsiniz.. Yine ek olarak rapor oluşturacak kullanıcılar için de Power BI Pro satın almanız gerekmektedir.
Power BI Embedded
Power BI’ın diğer harika özelliğinden biri, raporları doğrudan web sayfalarına gömme yeteneğidir.
Power BI’ın Web’de yayımla seçeneği sayesinde etkileşimli Power BI görselleştirmelerini blog gönderileri, web siteleri, e-postalar veya sosyal medya üzerinden dilediğiniz cihazda görüntülemek üzere çevrimiçi ortamlara ekleyebilirsiniz.
Bu makalelerin çoğu, Power BI veya Power Platform ile ilgili harika uygulamalar, teknikler veya diğer önemli bilgileri içerir.
Farklı kişi ve firmaların hazırladığı Örnek Power BI Raporlarına göz atmak isterseniz: https://community.powerbi.com/t5/Data-Stories-Gallery/bd-p/DataStoriesGallery
Merhaba,
2 veya 3 kullanıcılı küçük bir işletme düşünün. Power BI ile masaüstünde, mobilde ve webte raporları yayınlamak istiyoruz. Gördüğüm kadarıyla(yanlış anlamadıysam) Power BI pro versiyonunda sadece masaüstü ve mobil kullanılabiliyor. Her 3 ü nüde yapabileceğimiz maliyeti en düşük versiyon hangisidir acaba? Satın alma aşamasında hangisini tercih etmeliyiz.
Merhaba Fuat Bey,
En düşük maliyetle, her kullanıcı için power BI Pro satın alarak ilerleyebilirsiniz.