google new logo

Google DNS: Google son birkaç yıldır isteyen herkesin kullanabileceği DNS sunucuları sağlıyor ve bunlar kesinlikle mevcut en iyi sunucular arasında. Bir internet devi olarak Google’ın DNS sunucuları da haliyle son derece güvenilir ve hızlı yanıt veriyor, üstelik dünyanın her yerinden kullanılabilecek sunuculara sahip. (Size en yakın olan otomatik olarak seçiliyor.) Google’ın sunucuları herhangi bir dahili engelleme veya filtrelemeye özelliği sunmuyor. İstediğiniz tek şey doğru dürüst ve hızlı çalışan bir DNS sunucusuysa bu harika bir seçim. 

Google DNS sunucu adresleri: 

  • 8.8.8.8
  • 8.8.4.4

2016-02-10 12-06-52 open dns - Google'da Ara - Google Chrome

OPENDNS: (www.opendns.com/  homeinternet-security/), DNS alanında önemli bir isim. Firma, kötü amaçlı yazılımlara ve yetişkinlere yönelik sitelere karşı filtreleme hizmeti de sağlıyor. Bilgisayarınızı çocuklarınız da kullanıyorsa ve onların nelere bakacaklarını kontrol edebilmek istiyorsanız OpenDNS harika bir tercih.

Herhangi bir kontrol amacı gütmeden, yalnızca yetişkinlere yönelik siteleri filtrelemek istiyorsanız ücretsiz OpenDNS Family Shield sunucularını kullanabilirsiniz (aşağıda). Ücretsiz üyelik gerektiren OpenDNS Home ise korumanın düzeyini ve filtrelemek istediğiniz kategorileri seçmenize izin veriyor. Son olarak, yıllık 20 dolar fiyatlı OpenDNS VIP Home ise isteğe bağlı olarak onaylanmış sitelerden (engellenmesini istemediğiniz) oluşan bir liste eklemenize  olanak tanıyor ve size daha fazla raporlama ve istatistik bilgisi veriyor.

OpenDNS Family Shield sunucu adresleri: 

  • 208.67.222.123
  • 208.67.220.123

OpenDNSHome sunucu adresleri:

  • 208.67.222.222
  • 208.67.220.220

2016-02-10 12-07-15 Fast, free and uncensored. DNS.WATCH. - DNS.WATCH - Google Chrome

DNS.WATCH (dns.watch) ücretsiz ve filtrelenmemiş DNS sunucuları sağlıyor. DNS sunucuları sadece Almanya’da bulunan hizmet, bu konumundan dolayıyaşadığınız yere bağlı olarak performans sorunlarına neden olabilir. Sunucu, gelen DNS taleplerinin kaydetmemeyi ve hiçbir web sitesini engellememeyi vadediyor.

DNS.WATCH sunucu adresleri:

  • 84.200.69.80
  • 84.200.70.40

2016-02-10 12-08-02 comodo - Google'da Ara - Google Chrome

Comodo Secure DNS: (www.comodo.com/secure-dns/), kendi İSS’nizin sunucularından daha güvenilir, ücretsiz ve hızlı DNS sunucuları sağlıyor. Buna ek olarak, bir güvenlik firmasından bekleneceği üzere Comodo’nun DNS sunucuları; kötü amaçlı yazılım, dolandırıcılık ve casus yazılım içeren siteleri engelliyor. Engellenecek siteler için herhangi bir ayar yok. DNS
sunucularınızı Comodo’nun adreslerini kullanacak biçimde değiştirmeniz yeterli.

Comodo sunucu adresleri:

  • 8.26.56.26
  • 8.20.247.20

2016-02-10 12-08-43 NORTON logo - Google'da Ara - Google Chrome

Norton ConnectSafe:  (dns.norton.com), ünlü güvenlik firması Norton tarafındansağlanan ücretsiz bir hizmet. Dahili olarak üç farklı düzeyde filtreleme olanağı mevcut. Her düzeye ait DNS sunucu adresleri farklı, yani istediğiniz düzeyin adreslerini kullanmanız yeterli. Policy A yalnızca kötü amaçlı yazılımları, kimlik avı ve dolandırıcılık yapan siteleri filtreliyor; Policy B, A’nın filtrelediği her şeyin yanında pornografik siteleri de filtreliyor; Policy C, A ve B’nin yanında yetişkinliklere yönelik içerik, kumar, alkol, şiddet ve benzeri içerikler barındıran siteleri de engelliyor.

Norton ConnectSafe Policy A sunucu adresleri:
199.85.126.10
199.85.127.10

Norton ConnectSafe Policy B sunucu adresleri:
199.85.126.20
199.85.127.20

Norton ConnectSafe Policy C sunucu adresleri:
199.85.126.30
199.85.127.30

DNS HIZINIZI NASIL ARTIRABILIRSINIZ?

Modeminiz otomatik olarak internet servis sağlayıcınız tarafından sağlanan DNS sunucularını kullanmaya ayarlanmıştır. Bu en pratik çözümdür ama en hızlısı değildir. Erişim engellemelerini bir yana bıraksak bile  yaptığımız testler, İSS’miz tarafından sağlanan DNS’lerin birazdan sıralayacağımız üçüncü parti DNS’lerden daha yavaş çalıştığını gösteriyor.

Bu noktada yapabileceğiniz en iyi şey üçüncü parti DNS sunucusu kullanmaktır. Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz ve çoğu da İSS’nizin kendi sunucularından daha güvenilir olan birçok DNS mevcut. Ayrıca DNS sunucularını değiştirerek bazı ek hizmetlerden de yararlanabilirsiniz.

Örneğin virüs yayan veya dolandırıcılık amaçlı siteleri otomatik olarak engelleyen, yetişkinlere yönelik siteleri engelleyebilen  aile dostu” DNS sunucuları var. Aslında Türkiye’deki İSS’ler tarafından ücretsiz sunulan Güvenli İnternet Hizmeti de benzer şekilde çalışıyor yeniden hatırlatalım, bu sunucular daha hızlı.

Bütün bu sunucuların güzel yanı, cihaza bağımlı olmamalı ve ek yazılım kurmanızın gerekmemesi. İnternet bağlanan tüm cihazlarda DNS sunucunuzu değiştirebilir veya sadece modeminizde değişiklik yaparak o modeme bağlanan tüm cihazların otomatik olarak sizin seçtiğiniz DNS’leri kullanmalarını sağlayabilirsiniz.

DNS ADRESLERI NASIL DEĞIŞTIRILIR?

DNS sunucularınızı değiştirmenin iki ana yolu var. En iyi yöntem modeminizin ayarlarında değişiklik yapmak. Bu sayede modeminiz yeni DNS sunucusunun adreslerini ağınıza bağlanan bütün cihazlara aktarır. Ülkemizde satılan hemen hemen tüm modem ve yönlendiricilerde DNS sunucularınızı değiştirme olanağı var.

Ancak sizin modeminizde böyle bir ayar yoksa veya yönetim  paneline ulaşamıyorsanız cihazlarınızda tek tek değişiklik de yapabilirsiniz. DNS sunucu ayarlarınızı nasıl değiştirebileceğiniz bir sonraki sayfada göstereceğiz. Verdiğimiz örneklerde DNS sorunlarının üstesinden gelmek ve bağlantımızı hızlandırmak için Google’ın DNS sunucularını kullanıyoruz.

Önerdiğimiz diğer sunuculardan birini kullanmak isterseniz Google’ın sunucu adresleri yerine tercih ettiğiniz DNS sunucusunun adreslerini kullanmanız yeterli olacaktır.

Yorum Bırakın