Herkese merhaba! Bu yazımda tüm adımları ile Azure Virtual Desktop servisinin kurulum detaylarından bahsedeceğim.

Azure Virtual Desktop’u basit şekilde, cloud üzerinde çalışan  windows 10 deneyimi olarak tanımlayabiliriz. Şirket içi kullanıcıların çoklu oturum yani Multi session desteği ile Microsoft 365 Pro Plus ve tüm windows uygulamalarını, RDP ya da tarayıcı üzerinden deneyimleyebilecekleri bir Azure servisi ve lokasyon bağımsız, cihaz bağımsız, zamandan bağımsız erişimenize olanak sağlayan bir mimari olarak tanımlayabiliriz.

Sipesifik olarak çağrı merkezi çalışanları, şube çalışanları, kendi cihazını kullanan çalışanlara VDI üzerinden bir makine verdiğinizde, burada yeni bir makine alma ve yatırım maliyetinden kurtularak, istedikleir cihaz özelliklerinde, ihtiyaca göre bir altyapı sağlayabilirsiniz.

Özelleştirilmiş iş yüklerinde, örneğin tasarım ve mühendislik ekiplerine,  GPU tabanlı makineler vererek, katya autocat  3dmax gibi çizim uyuglamaları kısmöında tek bir makineyi paylaşımlı olarak, birden fazla tasarım mühendisine kullandırıp, hem tasarruf elde elebilir hem de daha hızlı makine serileri ile bu süreci hızlandırabilirsiniz

Geleneksel VDI ve Azure Virtual Desktop

Geleneksel VDI & Azure Virtual Desktop

 

Azure VD ile sadece bu yapı altında çalışan VM’in yönetiminde sorumlusunuz, buradaki network, sanallaştırma ve security gibi katmanları Microsoft tarafından yönettiği için tamamen managed service bir hizmet alıyorsunuz. Gelerneksel VDI senarsosunda ise,  bütün platformun ölçeklendirilebilmesi, güvenliği, yönetimi tamamen sizin sorumluluğunuz altında.
AVD de limitsiz bir ölçekleneiblme özelliği var, geleneksek VDI da ise yine kendi kaynak ve donanımınız ile sınırlısınız.
AVD birkaç saat içerisinde platform olarak devreye alabilmek mümkün, bunu bugün birlikte görüyor olacağı fakat geleneksel tarafta  bu çok daha uzun süreler alabiliyor.
AVD bir as a service yani, yani servis olarak veilrebilen bir yapı. Geleneksel yapı, tamamen tüm yapıyı sizin işlettiğiiz, uptime güvenlik ve yedekliliği tamamen sizin soırumluluğunuzda.
AVD istediğiniz zaman farklı region tercih edebileceğiniz bir yapı,  yani global bir şirket ile çalışıyorsaniz, ABD den çalışanlar Amerika serverlarinde, avrupada çalışanları avrupa, uzakdoğu yine uzakdoğu servlerlaırnda çalıştırabilirsiniz. Gelenekselde ise sadece lokal dc ile sınırlısınız, burada ciddi bir ölçek farkı bulunuyor.
SLA tarafında microsoft %99.99 bir sla garanti ediytor,  gelenekselde ise bu SLA tamamen sağlayıcının kontrolünde.
AVD’de aslında faturalama modelinde opex e geçiyorsunuz, bir as a service olduğu için opex maliyetiniz ciddi anlamda düşüyor.
Geleneksel VDI ise capex yani sabit yatırım maliyeti gerektiren bir altyapı. Buınu dışında operasyon, yönetim, bakım gibi maliyetleri de var/
Azure V’rtual Desktop Limitsiz bir büyüyebilme kapasitesine sahip. Yani bugün 5 kişi ile başlayıp yarın 500 kişi olabilirsiniz. Dakikakalr içerisinde bu ölçeklendirmeyi yapabilirsiniz.
Genel yapı olarak aktif aktif, iş sürekliliği gibi senaryolurı da destekliyor. Herhangi bir felaket anında azure dr ile farklı bir region dan çalışmaya devam edebilirsiniz.
İnternetin olduğu tüm ortamlardan, uzak masaüstü ya da tarayıcı yardımı ile Virtual Desktop servisine ulaşabilirsiniz.
Masaüstü sanallaştırma yapabildiğiniz gibi,  RDP yapmadan uygulama sanallaştırma yaparak da, bilgisayarınızdan olmayan bir uygulamayı Azure Virtual Desktop üzerinden çalıştırabilirsiniz.
İşletmeler için Donanım yatırımı ya da donanım yenileme gibi maliyetlerden kurtularak CAPEX maliyetlerinizi düşürebilirsiniz.
Windows 10, Windows 11 yanı sıra windows server ailesi olan bir işletim sistemini de Azure virtual desktop üzerinde kullanabilirsiniz.
Şirket için farklı iş yükleri için kullanıcılara farklı donanımlar tanımlayabilirsinzi. Örneğin, ofis çalışanları için günlük işlerinde kullanabilecekleri bir masa üstü ortamı sunarak, garafik tasarım ya da designer ekiplere GPU tabanlı bir sanal masaüstü deneyimi sunabilirsiniz.

Traditional VDI-RDS vs. Windows Virtual DesktopAzure Virtual Desktop Kurulum Adımları

 

  1. Azure portal üzerinde Hostpool kurulumu
  2. Application Groups ve kullanıcı atamaları.
  3. Kullanıcılara atanan applicationslar ve RDP erişimi
  4. FSLogix yapılandırması.
  5. Monitoring ve Log Analytics
  6. Load Balancing methodları
  7. Master Imaj oluştuırma.

İlk adım olarak Azure portal’a login olarak, en üst search bölümünden Azure Virtual Desktop araması yapıyor ve bir Host pool oluşturuyoruz.

Hostpool oluşturma

Host pool oluştururken aşağıdaki adımları kullanım sağlayacağınız bölgeye göre belirleyebilirsiniz. Bu bölümde dikkat edilmesi gereken nokta ise, çoklu masaüstü ve load balancing metodları.

  • Pooled, app group ve host pool’a atanan her kullanıcı bu havuzdaki VM’lere belli öncelik seviyelerine göre dağılır. Çoklu kullanım için bu opsiyonu seçebilirsiniz.
  • Personal, kullanıcılar kendilerine atanmış VM’leri kullanabilirler. Her kullanıcı için 1 VM ataması yapılacaksa tercih edilebilir.
  • Breadth-first her kullanıcıyı arka planda çalışan VM’lere göre dağıtır.
  • Depth-first kullanıcıları aşağıda belirttiğimiz “5” sayılara göre VM’lere dağıtır. Ben, ilk VM’e 5 kişi bağlanacak ve 6. session 2. VM’e gidecek şekilde konfigüre ettim.

Azure Virtual desktop Host pool

İmaj ve VM size’ını çalışma yapınıza uygun şekilde belirleyebilirsiniz. Ben East Us bölgesinde Windows 10 Ent. ve Microsoft 365’in dahil olduğu bir imaj tercih ettim. Bu imajise 16 core 64 GB Ram özelliklerinde 2 VM üzerinde koşacak.

AVD Virtual Machine Image

Network settings’de sıfırdan bir network oluşturabilir ya da mevcut azure yapınızın içerisinde bulunan bir VNET tercih edebilirsiniz. Public Inbound’u kapatarak bu networkte çalışacak VM’lerin dışarıdan erişimini sonlandırmış oluyorum. Bu da güvenlik açısından ciddi bir hardening.

Azure Virtual Desktop Network settings

Azure virtual desktop arka planda mutlaka bir Actrive directory ihtiyacı duyuyor. Bu bölümde Azure Active Directory ya da Azure Active Directory Domain services tercih edebilirsiniz. Yine Azure üzerinde aynı VNET’e manu al DIY bir AD kurmanız da mümkün. Ben PAAS olarak Azure Active Directory Domain services’i kullandım ve bu servisin şiflerini girdim. VM adminliği için ek bir user daha tanımlayarak bu adımı da tamamlıyoruz.

Azure Active Directory Domain services

Workspace bölümününü kullanıcılara uygulama dağıtmak için aktif ediyoruz ve bir workspace ismi belirtiyoruz.

workspaces

Son adımda create host pool diyerek Azure Virtual desktop kurulumumuzu başlatıyoruz. Bu işlem yaklaşık 30dk sürebilir.

create hostpool

Servis kurulumu tamamlandığında Session Hosts bölümünden atanmış olan VM’lerinizi görebilirsiniz.

session hosts

Application Groups altında, kullanıcılarınıza atayacağınız uygulamaları yönetebilirsiniz. Peki bu ne demek? Aşağıdaki görselde sadece session desktop uygulaması bulunuyor. Buraya ekleyeceğimiz kullanıcılar yalnızca RDP ile erişim sağlayabilecekler. Bu bölümü customize edere, word, excel, Autocad gibi uygulamaları da ekleyerek uygulama sanallaştırma yapabilirsiniz.

Application Groups

İlk aşamada application group’a kullanıcı eklememiz gerekiyor. Bu aslinda yukaridaki ilk kurulum ekranında AAD services’e bağlarken kullandığımız AAD services Admin User’ı. Azure üzerinde VM de çalışan bir AD kullanıcısı var ise, AD admin’i bu bölümde ekleyebilirsiniz.

application group'a kullanıcı ekleme

Kullanıcı tanımladıktan sonra, application grouop’da daha önce sadece RDP olduğundan bahsetmiştim. RDP dışında kullanıcıların erişecekleri farklı uygulama sanallaştırma yapılandırmalarını ise, Azure virtual desktop üzerinden Applicaton Groups a gelerek yeni bir App Group oluşturarak ekleyebilirsiniz.

Uygulama sanallaştırma

Application admından eklemek istediğiniz uygulamayı seçebilir ya da custom bir uygulamanız var ise (sunucuya yüklenmişse) path belirtebilirsiniz. Ben windows imajını Microsoft 365 ile birlikte kurduğum için Excel uygulamasını seçiyor ve sanallaştırıyorum.

Assignment bölümünden tanımlanacak kullanıcıyı seçiyoruz

User assignment

Workspace olarak daha önce oluşturduğumuz WS’i geçiyor ve bu adımı da tamamlıyoruz.

Workspace

Aşağıdaki görselde application group altında birden fazla uygulama kısayolu ekleyerek, uygulama sanallaştırma yapabilirsiniz.

azure virtual desktrop 1

Daha net anlaşılması için App Group‘lar içerisinde uuygulama ve RDP gibi sanallaştırma seçeneklerini kullanıcılara dağıtabilirsiniz.

azure virtual desktop 2

aka.ms/wvdarmweb linki üzerinden sanallaştırma yaptığımız RDP ve Excel kısayoluna ulaşabilir ve internet erişiminizin olduğu tüm noktalardan cloud’da çalışan yapınıza erişebilirsiniz.

uygulama sanallaştırma

Azure Virtual desktop servisi üzerinden session hosts bölümüne gelere, active kullanıcıları görebilir ve portal üzerinden yönetebilirsiniz.

aktif session yönetimi

Kendi bilgisayarınız ya da Thin Clinet üzerinden https://docs.microsoft.com/en-us/azure/virtual-desktop/user-documentation/connect-windows-7-10#install-the-windows-desktop-client uygulamasını yükleyerek, performans açısından çok daha hızlı bir Azure virtual desktop deneyimi yakalayabilirsiniz.

uygulama sanallaştırma

Sending
User Review
5 (1 vote)

Yorum Bırakın