Site icon Bora Arat Kişisel Web Blogu

Soğuk Algınlığı Hakkında Popüler İnanış ve Gerçekler

Soğuk Algınlığı Hakkında Popüler İnanış ve Gerçekler

1. Üşürseniz soğuk algınlığına yakalanır mısınız?

Üşümenin soğuk algınlığına neden olduğu düşüncesi kısmen sıcaklık değişimlerinin soluk borusunun yapısının değiştirmesi ve bu değişimin virüslerin buraya bulaşma olasılığını artırması ile ilgili. Fakat kış aylarında daha çok soğuk algınlığı vakasının ortaya çıkmasının nedeni, insanların kapalı ortamlarda daha çok zaman geçiriyor olmasından kaynaklanıyor.

2. Burnumuza sarımsak sokarak soğuk algınlığını tedavi edebilir miyiz?

TikTok’ta trend olan bir videoda insanlar bir diş sarımsağı dekonjestan (burun tıkanıklığı açıcı) görevi gördüğünü iddia ettikleri için burunlarına sokuyor. Burna herhangi bir şey sokmak, sümük akışını engeller, bu yüzden tıkanan şey çıkarıldığında biriken sümük dışarı akar. Sümük sadece virüsler dahil patojenlerin yakalanmasına ve uzaklaştırılmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda antikorlar da içerir dolayısıyla irüslerin bulaşma ve yayılma oranını azaltabilir. Kısacası, burna sarımsak sokmak iyi bir fikir değildir. Sarımsak, burnu tahriş edebilecek bir dizi bileşik de içeriyor. Ayrıca, burnunuza herhangi bir şey sokmanın iyi bir fikir olmadığını da hiç unutmayın. Burnun iç yapısına zarar verebilir, kanamaya neden olabilir.

3. Bitkisel ilaçşar soğuk algınlığını önleyebilir mi?

Çeşitli bitkisel ilaçların, soğuk algınlığını önlediği veya iyileşmeyi hızlandırdığı iddia ediliyor. İnsanlar genellikle Kuzey Amerika’da yetişen bir bitki olan ekinezyanın faydalarından söz ediyor. Bazı denemelerde bu  bitkinin küçük bir önleyici etkisi olduğunu düşündüren sonuçlar elde edildi. Ancak hastalıkta istatistiksel olarak anlamlı bir azalma olduğuna dair kanıtlar bulunmuyor.

4. C Vitamini yardımcı olabilir mi?

Nobel ödüllü bilim insanı Linus Pauling, yüksek dozlarda C vitamininin birçok viral enfeksiyon için etkili bir tedavi olabileceğini öne sürmüştü. Ancak araştırmacıların kanıtları değerlendirdiği çok sağlam bir sistem olan Cochrane incelemesi sonucunda, C vitamininin soğuk algınlığını önlemediği, ancak bazı insanlarda hastalığın daha çabuk iyileşmesini sağladığı ortaya çıktı. Günde yaklaşık 200 mg C vitamini takviyesi düşük riskli olarak kabul edildiğinden, bazıları bunun soğuk algınlığının etkilerini kısaltmak için makul bir strateji olduğunu öne sürüyor. 

5. D Vitamini soğuk algınlığını önler mi?

D vitamini, kemiklerimizi daha sağlıklı hale getiren Güneş ışığı vitamini olmakla başlayıp, kalp hastalığı ve diyabetten virüslere kadar her şeydeki riskleri azaltmakla bağlantısı olan bir madde haline geldi. Bu listeye daha sonra griple savaşmamıza yardımcı olmak ve yakın zamanda da COVID-19 tedavisindeki faydaları COVID salgınına bir de soğuk algınlığı ve grip vakaları eklenince kış hastalıkları hakkındaki genel inanışları ve  ne kadar doğru ya da yanlış olduklarını mercek altına almaya karar verdik.

Laboratuvar deneyleri, D vitamininin bağışıklığı desteklemede önemli olduğunu ve iyi bir bağışıklık sisteminin virüslerle mücadelede kritik olduğunu gösteriyor. Sorun, bazı insanlarda D vitamini seviyesinin yetersiz olması. Güneş ışığı, vücudumuzun kendi D vitaminini üretmesini sağlıyor ancak bunu kış aylarında yapması zor. Bu nedenle, kış boyunca uzmanların tavsiye ettiği şekilde D vitamini takviyesi almak, soğuk algınlığınızı önlemeye yardımcı olabilir

6. Peki ya tavuk çorbası?

Tavuk çorbası, çağlar boyunca soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmıştır ve aynen bal gibi, onun da hastalığın semptomlarını yönetmede bazı faydaları olabilir. Ancak enfeksiyonundışarı atılmasında etkili olması pek olası değildir. Soğuk algınlığı sırasında genelde vücut yeterli sıvı almadığından, çorbadaki su, hidrasyona yardımcı olur. Çoğu sıcak içecekgibi sinüs ağrısını rahatlatmaya da yardımcı olabilir. Fakat hepsi bu. Yapılacak en iyi şey bol bol dinlenmek ve vücudun susuz kalmamasıiçin bol bol sıvı içmek.

User Review
5 (1 vote)
Exit mobile version