Site icon Bora Arat Kişisel Web Blogu

MSSQL Master Database Yedekleme

MSSQL Server Database Eğitimi 2018

SQL‘in esas itibariyle bir database olduğunu söylemiştik, kurulum sırasında herhangi bir DB oluşturmadığımız için karşımıza bir database gelmiyor. SQL server kendini yönetirken de belirli databaseler kullanır, biz buna system database deriz.  Sistem database’leri tıkladığımız zaman 4 tane Temel databse’den oluşur, bunlar Master, modelMsdb ve Tempdb’dir.

Bunlardan en önemlisi master database’dir. Master databse, sitem konfigürasyon bilgilerimizin yanı sıra, sisteme kullanıcı tarafından eklenen db’lerin listesini, sisteme eklenen login kullanıcı ve şifrelerini tutmaktadır. Örneğin 50 kullanıcılı bir Mssql server’ınızın olduğunu ve server yapsının bozulduğunu düşünelim. En ilkel yöntemle tek tek database ve user’ları eklememiz ve tek tek aktarmamız gerekmekte.

Bunun yerine master db altında bulunan Master database ve kullanıcılara ait Db dosyalarını kopyalayarak, yeni kurduğumuz sunucunun içerisine aktarabiliriz.

İlk olarak SQL Server Configuration manager üzerinden MSSQL Server servisimizi durduruyoruz ve SQL 2014 için  aşağıdaki dizine erişiyoruz.

Dizin içerisinde tüm DB dosyaları ile master ve model olmak üzere tüm dosyaların yedeğini alıyoruz.

ardından yeni kurduğumuz SQL server’ın servisini durdurduktan sonra aynı dizin içerisine tüm dosyaları yükleyerek, sadece dosya taşıma süresi içerisinde SQL server’ınızı yeni bir yapı üzerinde ayağa kaldırabilirsiniz.

5
User Review
5 (4 votes)
Exit mobile version