Microsoft Ignite 2019’da öne çıkan ve göze çarpan Azure servislerinden bazılarını kısa detaylar ile paylaşmak istedim,

Equnix express Route: Şirket Networkü ile Azure Datacenterları arasında çok daha hızlı ve izole bir bağlantı sağlamak için kullanılabilecek Azure servisi. Equnix Datacenter’ları bu hizmeti vermeye başladığı için Müşteriler, Azure networküne direkt ve izole bir bağlantı desteği alabilecekler. Azure ile şirket ağının direkt bağlı olduğu bir network servisi olarak düşünebilirsiniz.

Azure Bastion: Dış ip ihtiyacı olmadan, Azure web portal üzerinden, sunculara RDP ve SSH bağlantısı yapabileceğiniz bir güvenli bağlantı çözümü. Bunu eskiden Jumpbox server kurarak çözüyorduk, şu an bastion servisini açmamız yeterli.

Azure Virtual Desktop: Bulutta çalışan bir masaüstü ve uygulama sanallaştırma hizmeti. M365 E3-E5 ve Windows 10 Enterprise ile birlikte geliyor. Azure üzerinde bir sanal makine açarak, tenant’ınız ile bağlanıp 2. Bir masaüstü deneyimi ya da uygulama sanallaştırma yapabiliyorsunuz.

Azure Edge Site: Yeni Edge site olarak gelecek şehirler arasında İstanbul yer alıyor. Bu durumda Azure servislerine Türkiye’den kayıpsız ve çok daha hızlı ulaşım sağlanacak.

Azure Synapse Analytics : Azure SQL Data Warehouse ‘un geliştirilmiş hali. Kulllanıcıların SQL dilini kullanarak petabyte ölçeğinde hem ilişkisel hem de ilişkisel olmayan verileri sorgulamalarını sağlayan bir analitik araç.

Azure Arc: Birden fazla (on-prem ya da Cloud) platformu azure üzerinden yönetmeye yarayan Azure platformu. Örnek: Datacenter + AWS + On-premise + Azure da yer alan kaynakların tek bir noktadan yönetilebilmesi.

Azure Security Center: Sadece IAAS tarafına değil, Paas + Container Servisleri + On-premise servislerde de derinlemesine bir tehdit koruması ve güvenlik açığı değerlendirmesi geliyor. Secure score’de yer alan önerileri 1 click to fix ile düzeltebiliyorsunuz.

Speech to Text: Servise Türkçe dil desteği eklendiği söylenmiş fakat ben servis için Türkçe dil desteği göremedim. Sadece Sestek’in Marketplace imajı gelmiş. 3rd party bir vendor ile bir youtube videosunu yazıya dökebilirsiniz. Regülasyon engeliyle ilgisi olan bir servis değil. Aşağıda yanlış bilgi verilmiş.

HPC ve Rendering: Render için ekran kartlı makinelerde intel işlemciler yüksek fiyatlarla karşımıza çıkıyordu. Yükün tamamı ekran kartı üzerinde olduğu için AMD işlemci ailesi ile daha uygun fiyatlı sanal makineler oluşturabileceğiz.

Bunlar dışında Ignite’da gelen tüm yenilikleri Ignite-2019-Book-of-News kitabında bulabilirsiniz.

Sending
User Review
5 (3 votes)

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.