Microsoft Flexible Virtualization Benefit yani esnek sanallaştırma avantajı, kullanıcılara Microsoft lisanslarını Datacenter ya da servis provider gibi sanal ortamlarda daha esnek bir şekilde kullanma olanağı sunan bir lisanslama avantajıdır. Bu avantaj, kullanıcı ve lisans sahiplerine kendilerine ait sanal makinelerinde (VMs) Microsoft yazılımını daha serbestçe çalıştırma imkanı tanır. Bu da hem maliyet avantajı hem de lisans esnekliğini bir araya getirmektedir.
Kavramlardan kurtulup konuyu birkaç örnekle anlatmak gerekirse;
Diyelim ki on-prem ortamınızda çalışan bir fiziksel sunucunuz var ve fiziksel sunucu içerisinde çalışan sanal makinelerinizi donanım yenileme vb. sebeplerle clouda taşımak istiyorsunuz. Aynı lisansları cloud service provider’larda (Turkcell, Vodafone, Radore vb.) fiziksel ortamınızdaymış gibi lisanslamanız mümkün olmayacaktır. Bunun sebebi servis sağlayıcıların yapılarının cluster dediğimiz çoklu fiziksel sunuculardan oluşması ve lisanslama yaparken tüm fiziksel sunucuları lisanslamanın yüksek maliyetler oluşturmasından kaynaklanıyor.
işte bu noktada karşımıza Flexible Virtualization Benefit yani sanal sunucuya göre lisanslama avantajı çıkıyor.
Microsoft 2022 Ekim ayında bu lisans avantajını yayınlayarak Windows server, SQL server, Windows Desktop operating systems ve System Centre gibi iş yüklerinin artık sanal sunucuya göre de lisanslanabileceğini duyurdu. Fakat bazı şartlarla tabi.
ilk konumuz Listed Providers: Bu lisans kapsamı, Alibaba, Amazon, Google Cloud gibi listelenmiş sağlayıcılarda geçerli olmuyor. Yani AWS’de çalışan sanal suncunuz için bu özellikten yararlanamıyorsunuz ve lisansı sağlayıcı üzerinden satın almanız gerekiyor.
ikinci detayı ise Authorized Outsourcers, bu ise listed provider dışında kalan tüm 3rd party service provider’lar demek, yani servis sağlayıcı ve datacenter’ların tamamını kapsıyor.
Windows Server ailesi için Flexible Virtualization
Yukarıdaki görselde de yer aldığı gibi, herhangi bir Authorized Outsourcers’a yani Datacenter’a minimum 8 core olmak koşulu ile Windows server lisansınızı götürebilirsiniz. Bu size ayrılmış stand alone ya da bare metal bir sunucu olduğu gibi tamamen shared yani paylaşımlı bir sunucu da olabilir.
SQL Server için Flexible Virtualization
SQL server lisansında da temel şartlar aynı, sadece minimum lisans core sayısı 4 olarak değişiyor. Yani 4 core olarak SQL server standard ya da Enterprise lisansınızı, Listed Provider’lar dışında istediğiniz datacenter’da kullanabilirsiniz.
Hangi Lisans Modelini Tercih Etmeliyiz?
Flexible Virtualization Benefit özelliği yalnızca aşağıdaki 2 lisans tipi için geçerli olup, diğer lisanslar desteklenmemektedir.
CSP Subscription lisans – 1 yıl ve 3 yıl olmak üzere iki lisansı da kullanabilirsiniz.
Microsoft Volume lisans + SA – Mutlaka Software Assurance olmak şartı ile bu lisans modelini Datacenter’larda sanal sunucu lisanslaması için kullanabilirsiniz.
Ekim 2022 sonrası ve öncesi durum
Değişiklikleri tek bir tabloda göstermek için aşağıdaki görselin faydalı olacağını düşünüyorum.
İlerleyen dönemde izin verilmeyen listed provider’lar güncellenebileceği için, lisans almadan önce mutlaka https://www.microsoft.com/licensing/docs/view/Listed-Providers adresinden güncel listed providers’ları kontrol etmenizi öneririm.
Kaynak: https://www.microsoft.com/en-us/licensing/news/options-for-hosted-cloud