Web sitenizin adresine alan adı yani domain dendiğini biliyorsunuzdur. Alan adları işyerlerinin adresleri gibidir ve dikkatle seçilmezlerse; zor bir başlangıç yapmanıza neden olabilirler. Doğru alan adı; profesyonellik algısı yaratabilir, markalaşmanızı kolaylaştırabilir ve ziyaretçileriniz daha sitenize girmeden onları etkilemeyi başarabilir. Ancak 2 milyar web sitesi içinde mükemmel bir alan adı bulmak elbette çok da kolay değil, rekabet çetin. Web sitesi sahiplerinin alan adları hakkında bilmeleri gerekenlere ve hedeflerinize en uygun en doğru alan adını bulmalarına yardımcı olacak ipuçlarına göz atmak ister misiniz?
Domain Nedir?
İnternetin ilk yıllarında, alan adları yerine, IP adresleri denen uzun sayılar kullanılıyordu ancak akılda kalması kolay değildi. İnternetin büyümesiyle bu durumun yönetilmesi imkansız hale geldi.
Bu sayı dizilerindense daha kolay hatırlanan kelimelerin web sitelerine ulaşmak için yeni bir yöntem olarak kullanılmaya başlanmasıyla, domainler doğmuş oldu.
Domain tam olarak bir web sitesinin adresinde https://www. ile .com (ya da .net, .org gibi diğeruzantılar…) arasında kalan bölüme denir; www.google.com adresinin domaini “google”dır.
Domain hakkında detaylı bilgi edinmek için : ” Domain Nedir ” adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz!
Güçlü Domain Seçme Stratejileri
Güçlü bir alan adı, ziyaretçilerinizin web sitenizi kolaylıkla bulmasına, marka bilinirliğinin ve satış oranlarının artmasına hatta prestij ve profesyonellik algısı yaratmaya yardımcı olabilir. Bunun için dikkate almanız gereken kriterleri sıralayalım:
Hatırlaması en kolay kombinasyonu seçin!
Yukarıda alan adlarının doğumunun, insanların hafızalarının sınırları olması nedeniyle ortaya çıktığından bahsetmiştik. İşte tam da bu nedenle alan adınızı seçerken bu sınırları göz önünde bulundurmanız, web sitenizin adresinin kolay hatırlanması ve kullanışlı olmasını sağlayacaktır.
Alan adları için genel kural, en fazla yedi harf kullanmaya çalışmaktır. 7 harften kısa bir alan adı bulamıyorsanız 9’u geçmeyin; Twitter, Youtube, bing gibi domainlerin gücü kısa olmaları ile de alakalı değil mi sizce?
Alan adınız mobil cihazlara uygun mu?
Web sitenize girmeye çalışanların en az yarısı, bunu bir mobil cihaz kullanarak yapacak. Eğer alan adınıza tire (-) ya da alt çizgi (_) eklerseniz mobil kullanıcılar bunun için klavyeler arasında geçiş yapmak zorunda kalacaktır.
Bu nedenle alan adınızı seçerken, öncelikle bulduğunuz ismi; cep telefonunuzdaki adres çubuğuna yazmanın kolay olup olmadığını deneyin. Karar verirken; bulabildiğiniz kadar özlü, basit, kısa hatta hecelenmesi kolay ve yazım hatasına neden olmayacak isimler üzerinde durun.
Anahtar kelime eklemek mantıklı mı?
En iyi performans gösteren alan adlarının yaklaşık % 63’ünün URL’lerinde hedef kitlesini yakalayacak ya da sektörle bütünleşmiş anahtar kelimeler yer alır. Alan adlarındaki anahtar kelimeler, sütlacın üzerindeki tarçın gibidir: Eklemek elbette ki zorunlu değil ancak katkısını da inkar edemeyiz. Hayal kırıklığına uğramamak için abartmamak ve kötüye kullanımdan kaçınmak da önemli. Alan adınızda anahtar kelime kullanamıyorsanız kısa, anlamlı ve marka adı olabilecek seçenekleri düşünmeye başlayın.
Marka adı gibi alternatifler bulmak!
Bir alan adının marka bilinirliği açısından önemi elbetteki büyük. IBM ve Tesla gibi marka isimleri oluşturmak için işinize yarayacak basit bir test var aslında: yüksek sesle söylemek ve kulağa bir marka adı gibi gelip gelmediğine bakmak!
Marka adı potansiyeli olan bir alan adı bulduysanız, etkileyici bir anlamı ya da hikayesi olan bir logo ile birleştirmeye çalışın.
Yasal Olsun Senin Olsun!
Alan adınız zaten faaliyette olan ticari bir ürün ya da markanın adını içermemeli. Hatta rekabet ettiği başka bir alan adıyla karıştırılmayacak şekilde olmalıdır. Aksi taktirde alan adınızı tescil ettirdikten birkaç hafta sonra, asıl marka sahiplerinin avukatlarından vazgeçmeniz için uyarılar gelmeye başlayabilir.
İlla ki .com ile mi bitmeli?
Bir alan adını tescil ettirirken .com, .net, .gov, .xyz, .cafe, .tech gibi uzantılardan birini seçmeniz gerekir. İnternetin ilk yıllarından beri kullanılıyor olması nedeniyle .com uzantısı elbette ki en popüler ve en akılda kalan uzantı olarak gücünü kanıtladı.
Ancak .com’un krallığında yaşamak istemeyenler için yeni nesil uzantılar; trendleri değiştirmeye ve web sitesi sahipleri tarafından benimsenmeye başladı. Üstelik bazıları geleneksel uzantılardan çok daha ekonomik ve stratejik: Cafe açmak istiyorsanız, .com yerine .cafe uzantısı almanız çok daha etkili bir adım olabilir.
Özet
Güçlü bir domain almak için; hatırlanabilirlik, mobil için kullanım kolaylığı, anahtar kelimeler, markalaşma potansiyeli, başkasına ait ticari marka kaydının bulunmaması ve uygun uzantı gibi kriterleri önemsemelisiniz.