Ucuz etin yahnisi yavan olur”, bu eski bir Türk atasözü. Fakat ücretsiz yazılımlar için bu geçerli değil. Birçok program o kadar iyi tasarlanmış ki, birçok işin altından başarıyla kalkıyor. Örneğin Free Download Manager veya fotoğraf görüntüleyici/ dönüştürücü Irfanview ve Xnview. Bazen de bilinçli olarak ücretli rakiplere alternatif olmaya çalışıyorlar; örneğin Libre Office ve Open Office, fotoğraf düzenleme programı Gimp veya VSDC Free Video Editor. Biz sizin için gelecek sayfalarda en iyi 100 ücretsiz yazılımı derledik: Bunlardan on tanesi daha kapsamlı açıklandı, tamamı hakkında kısa bilgiyi ise yazımızın devamında bulabilirsiniz. Ve bunların neredeyse hepsi CHIP Cloud’da. Ücretsiz yazılım olarak biz şu yazılımları nitelendirdik: kullanıcı için sürekli olarak ücretsiz bir şekilde tüm fonksiyonlarını sınırsız olarak kullanıma sunan yazılım. Bu programların büyük çoğunluğu Open Source, yani programın koduna ulaşmak mümkün.
Windows’un aramasından daha hızlı: Everything her veriyi tanıyor Windows’taki arama fonksiyonu çok basit gözükse de, ardında ciddi manada ince ayarlanabilir, veri ve klasör ismine göre, veri içeriğine ve webde arama yapabilen kapsamlı bir arama programı gizli. Fakat bu da aramayı çok yavaş kılıyor, ayrıca klasöre göre uyumunu sağlamak da pek basit değil. Everything ise tam tersi: Bu küçük program veri içeriğini incelemiyor, fakat daha aranacak kelimeyi girdiğiniz anda bunların nerede kayıtlı olduğunu da içeren tüm veri ve klasör isimlerini sıralıyor. Bunu yaparken açık olan dizinle kendini sınırlamıyor, her zaman kapsamlı olarak tüm sabit diski tarıyor. Olayı şu: Program klasör yapısına direkt olarak değil, her diskin Master File Table (MFT) yapısına ulaşıyor, burada da NTFS disk bölümlerinde klasör yapısı ve tüm veri isimleri kayıtlı. Bu bilgilerle Everything tek seferliğine bir indeks oluşturuyor ve bu sık sık güncelleniyor. Şu anda bundan daha hızlı arama yapan bir program yok.
Hızlı ve güvenli veri transferi: Free Download Manager Eğer bir Download Manager’a ihtiyacınız varsa, tavsiyemiz bu. Bu anlamda çeşitli boyutlarda ve özellikte çok fazla program ve geniş bir kıyaslanabilir fonksiyon skalası var. Free Download Manager bu tarz bir programdan beklenebilecek her şeyi yapıyor, ayrıca kullanımı kolay ve güvenli. Dosyaları bölmek suretiyle çok hızlıca indiriyor ve bu sayede farklı sunucuların bant genişliği sınırlandırmalarını bertaraf edebiliyor. Yarıda kalmış indirmelere devam edebiliyor, indirme zamanlaması yapabiliyor, Bittorrent protokolünü kullanabiliyor, Flash videolarını indirebiliyor ve ses ve video dosyaları için önizleme imkanı tanıyor. HTML- Spider ile bir web sayfasının tamamını indirebilir ve ardından sitenin tamamını offline inceleyebilirsiniz.
Şifre veri tabanı: Keepass for Windows Online veya offline fark etmez, birçok yerde bir mail adresi ile/veya mailsiz bir şifre oluşturmanız gerekebiliyor: Windows’a giriş, modemin arayüzü, WLAN, bankaların internet hizmetleri, Amazon, Ebay, Facebook, Twitter, Google, e-posta şifreniz vs vs. Bu şifreleri unutabiliyor, ayrıca bunların değiştirme zorunluluğu doğduğunda da neredeyse hep benzer şifreler belirliyorsunuz ve sonunda karışıklık kaçınılmaz oluyor. Bu son derece tehlikeli, zira bir yerden açık verirseniz, hackerlar adınıza sipariş verebilir, veri lerinizi kullanabilir, adınıza mail atabilir ve internette gezinebilir. Şifre yöneticiler bu anlamda size bir alternatif sunuyor. Bunlar sayesinde tüm şifrelerinizi kaydedebilir ve hepsini bir ana şifre ile koruma altına alabilirsiniz. Bu ana şifreyi kötü niyetli kişilerden nasıl koruyacaksınız sorusunun cevabı da şu. Keepass, en iyi şifre yöneticilerden biri, size üç imkan sunuyor: İstediğiniz bir şifreyi belirleyip bunu kullanabilirsiniz, fakat burada bu ana şifreyi unutma riski her zaman mevcut. Her zaman bu ana şifre en az 10-12 karakterden oluşmalı, şifrede en az bir büyük harf, bir rakam ve bir işaret yer almalı. İkincisi Keepass’ı Windows hesabınızla bağlantılı hale getirebilirsiniz: Sadece sizin Windows bilgisayarınıza giriş yapan biri bu verilere ulaşabilecektir. Üçüncü yöntem en güvenli yöntem, bununla bir CD veya USB disk gibi bir ortamda bir anahtar veri oluşturabilirsiniz ve bu veriyi böylesi bir ortamda saklayabilirsiniz. Keepass’in şifre veri tabanına ulaşmak için, bu anahtar veriye bilgisayar ulaşmalıdır. Bu veriyi kaybetme riskini, veriyi akıllı telefonda veya cloud sunucularında yedekleyerek azaltabilirsiniz. Veri tabanı ise her halükarda şifreli olacaktır. Keepass bu anlamda AES ve Twofish algoritmasını kullanır ve bunları ek olarak SHA 256 Hash ile korur.
Silinmiş dosyaları bulun ve geri yükleyin: Recuva Bu program kesinlikle her bilgisayarda kendine yer bulmalı. Recuva yanlışlıkla silinen verileri, sabit diskte, USB disklerde ve hafıza kartlarında arayabiliyor ve ayrıca hasar görmemişlerse MP3 oynatıcılarda, dijital kameralarda ve iPod’lardaki dosyaları da geri yükleyebiliyor. Bu programda özelliklerini belirlediğiniz verileri araştırabilirsiniz, çöp kutusundan sildiğiniz verileri geri yükleyebilirsiniz. Ayrıca Outlook veya Thunderbird’den silinen mailleri de kurtarabiliyor Recuva hatta bir adım ileri giderek yakın zamanda hızlı formatlama yöntemi ile formatlanmış bir sabit diskten dahi veri kurtarabiliyor. En iyisi bu programı Windows’u yükler yüklemez PC’ye kurmak, böylece daha yükleme aşamasından itibaren üzerine yazılma tehlikesinden kaçınmış olursunuz. Alternatif olarak programı bir USB diskten başlatabilir ve hasarlı sistemlerden dahi veri kurtarabilirsiniz.
Her şey için bir gösterici: Xnview neredeyse her formatı destekliyor VLC Media Player ses ve video için neyse, Xnview fotoğraflar için o: neredeyse her formatı destekliyor. Bu program Thumbnail ön izlemesinden tam ekran görüntülemeye her şeyi yapabiliyor, fotoğrafları düzenleyebiliyor, efekt sayısı çok ve JPEG dosyalarını sorunsuz döndürebiliyor. Dijital fotoğrafların EXIF verilerini okuyabiliyor ve EXE formatında Dia gösterileri kaydedebiliyor. Fotoğraflarınızın meta verilerini Text, CSV veya XML verisi olarak kaydedebilirsiniz. Büyük miktarda veriyi dönüştürürken, kaydettiğiniz ayarları bunlara uygulayabilirsiniz, yüklediğiniz fotoğrafları doğrudan e-posta ile gönderebilirsiniz. Xnview’in arayüzü Windows Explorer’a çok benziyor ve bu yüzden kullanımı çok basit.
Müzik düzenlemek için profesyonel seviye: Audacity Eğer arada bir kaydettiğiniz WAV veya MP3 dosyalarıyla oynamayı seviyorsanız, listeden Mp3DirectCut’ı seçin. Fakat bunları ciddi anlamda düzenlemek isterseniz, ücretsiz programların tartışmasız en iyisi Audacity. Bu programı örneğin plaklardan kaydedip dijitalleştirdiğiniz dosyalardan parazitleri çıkarmak için kullanabilirsiniz. Veya kayıttaki arka plan gürültülerini (dip sesleri) çıkarın – bu gürültülerin ortaya çıktığı anları tespit edin ve Audacity’den, bu anların tüm parçadan çıkarılmasını isteyin. Bunu yapmak birkaç saniye sürecektir. Bu program özellikle Video dosyalarında da çok kullanışlı, söz gelimi tatil videolarınızdaki sesleri değiştirebilir, videoya ekleyebilir, efektleri ve ses yüksekliğini düzenleyebilirsiniz. Ayrıca Audacity mikrofonla ses kaydı için de fazlasıyla yetkin. Ses yüksekliğini değiştirebilir veya belirlediğiniz maksimum seviye ile sınırlandırabilirsiniz. müzik veya film stüdyolarının kullandığı profesyonel ve ücretli ses programları tabi ki daha fazlasını da yapıyor, fakat onlarda da çok fazla seçenek arasında kaybolmak olası.
Standart FTP istemcisi: Filezilla gerekli her şeyi yapıyor File Transfer Protocol internetin başlangıç zamanlarından beri mevcut ve neredeyse unutulmaya yüz tutmuştu, fakat birden yabancı sunucularda host edilen, ticari veya kişisel web sitelerine olan ihtiyaç yeniden arttı. Birden yeniden FTP-Client’lara (web sitelerine dosya yüklemeyi sağlayan yazılımlar) ihtiyaç
arttı ve artık bunlardan profesyonel ihtiyaçlara da karşılık verebilmesi bekleniyor. Bu konuda da Filezilla’dan iyisi yok. Programın arayüzü Explorer’a benziyor. Sol yandaki pencere bilgisayardaki klasörleri gösterir, sağ tarafta ise sunucuda yüklü olan dosyalar gösterilir. Veriyi taşıma sırasında kopyalama komutunu kullanabilirsiniz („Yükle“ veya „İndir“), ayrıca Windows’taki gibi Drag & Drop (Tut bırak) ve veriye çift tıklama imkanı da var. Filezilla bir çok web sitesini paralel olarak düzenleme imkanı verir ve ilgili bilgilendirme imkanlarını da bookmark gibi sunar. Eğer büyük bir dosyanın indirmesi veya yüklemesi bir bağlantı sorunundan dolayı kesilirse, kaldığınız yerden devam etme imkanı her zaman var. Bir bekleme sırası oluşturup, verileri belirlediğiniz tarihte aktarabilirsiniz ve tıpkı bir indirme yöneticisinde olduğu gibi maksimum bir hız belirleyip, Filezilla’nın tüm bant genişliğinizi kullanmasını engelleyebilirsiniz. Program sadece Windows altında değil, Mac- OS X ve Linux altında da çalışıyor