Site icon Bora Arat Kişisel Web Blogu

Domain Kaydı Nasıl Yapılır?

Domain Kaydı Nasıl Yapılır?

İnternet, iletişim teknolojileri için çağımızın devrim niteliğindeki gelişmesidir. İnternet sayesinde artık tek tıkla insanlara ulaşmak mümkün olabilmektedir. Hal böyle olunca insanlar arası iş ilişkilerinde de internet vazgeçilmez bir yer almaya başladı.

Günümüzde firmalar, internet sitesi olmadan bir hiç olarak görülebilirler. İnternet sitesi üzerinden insanlara destek sağlayamayan firmaların verdikleri hizmeti ileri taşımaları çok zordur. Elbette sadece firmalar değil. İnternet siteleri, geleneksel olan pek çok şeyi dönüştürdüğü gibi örneğin medyayı da dönüştürmüştür. Artık geçmişteki medya organlarının yanı sıra internet üzerinden insanlara ulaşan yeni bir medya tipi ortaya çıkmıştır.

Bütün bu gelişmeler bir arada değerlendirildiğinde bir organizasyonu geliştirmek isteyen neredeyse herkesin internet sitesine ihtiyacı bulunmaktadır. Bu internet sitesinin yapacağı yayın ise her şeyden önce ilk adım olarak bir alan adına ihtiyaç duyulması anlamına gelmektedir.

Biz de bu yazımızda bir alan adının kaydı nasıl yapılır konusundan bahsetmek istiyoruz. Dilerseniz hemen başlayalım.

Alan Adının Belirlenmesi

Öncelikle kuracağınız internet sitesinin amacına uygun bir alan adının belirlenmesi gerekmektedir. Her geçen gün binlerce yeni internet sitesinin yayın hayatına başladığı göz önünde bulundurulursa sitenizin alan adının yapacağınız faaliyet alanına göre dolu olma ihtimalini de göz önünde bulundurarak satın alacağınız alan adını internet sitenizi kurma kararınızın ardından hızlı bir şekilde araştırmalısınız.

İnternet sitelerine ilişkin alan adları, bu iş için özelleşmiş ve tek işleri bu olan firmalar tarafından satışa çıkarılmaktadır. Bu alan adlarını bu firmalar tescil etmekte ve bu alan adlarına ait IP’leri belirlenen alan adı üzerinden yayına almaktadırlar.

Dolayısıyla satın almak istediğiniz alan adının ne olduğu aslına bakılırsa çok da önemli değildir. Ancak aynı alan adına sahip iki internet sitesi olamayacağı için eğer sizin istediğiniz alan adı üzerinden başka bir internet sitesi yayın yapıyorsa bu alan adını satın almanız teknik olarak mümkün olmayacaktır.

Uzantı seçimi

Alan adının belirlenmesi işleminin bir basamağı da sitenizin alan adına doğru uzantının seçilmesidir. Nitekim alan adlarının her birinin bir uzantısı vardır ve bu uzantıları siteniz için doğru kullanmanız ulaşılabilirliğinizi arttıracaktır.

Geçmişte birkaç tane uzantı çeşidi vardı. Ancak zaman içerisinde internet teknolojilerinde yaşanan gelişmelerle birlikte günümüzde sayısız farklı uzantı çeşidi bulunuyor. Sitelerin adlarında yer alan uzantılar, aynı zamanda sitenin kullanım amacını da belirliyor.

Bilindiği üzere, en popüler uzantı çeşidi .com uzantısıdır. İngilizce “commerce” ya da “company” kelimelerinin her ikisinin yerine de kullanılabilen ve ticari ya da şirket uzantılarına verilecek bir uzantı olarak planlansa da internet dünyasındaki popülerliğinin zaman içerisinde artması nedeniyle bugün en bilinen uzantı elbette ki .com uzantısı. Bu yüzden tavsiyemiz internet sitenizin alan adını seçerken çok belirgin ve diğer uzantılara uygun bir site kurmayacaksanız .com uzantısını tercih etmenizde fayda var.

 .com dışındaki diğer popüler uzantılar ve anlamlarıysa şu şekilde belirtilebilir: 

Satın alma işlemi

Eğer yayın yapmayı planladığınız alan adı sizin satın almanız adına müsaitse bu alan adının müsaitlik durumunu netleştirdikten sonra alan adını satın almanız gerekmektedir.

Bu işlem yine alan adını sorguladığınız araç kullanılarak yapılabilir. Burada karşınıza gelen sorgulama ekranından alan adının müsait olduğunu gördükten sonra satın alma butonuna tıklayarak yayın yapmayı planladığınız alan adını satın alabilirsiniz.

Burada dikkat etmeniz gereken nokta satın almak istediğiniz alan adının kullanım haklarına sahip olacağınız süredir. Nitekim satın alacağınız bu alan adına sadece belli bir süreliğine sahip olacaksınız. Bu süre geçtikten sonra eğer alan adını yenilemezseniz bu sürenin sonunda alan adı sizin üzerinizden silinir ve bu alan adında yayınlanan siteniz artık yayın yapmamaya başlar.

Ayrıca eğer uzun süreli olarak bir alan adından yayın yapmayı düşünüyorsanız bu alan adını daha uzun süreli adınıza tescil ettirirseniz özellikle arama motorlarına bu alan adında yayın yapacak sitenin çok uzun süreli olarak internet dünyasında yer alacağının işaretini vermiş olursunuz. Bu da arama motorları için sıralama kriterlerinden biridir. Nitekim daha kaliteli domain isimleri arama motorlarında daha iyi sıralanmaktadır.

Alan Adı Yönetimi

Satın alma işleminin ardından alan adı artık satın alan kişinin üzerine satın aldığı süre boyunca tescillenmiş olacaktır. Bu alan adının tüm yönetim işlemleri alan adının satın alındığı firmadan açılan kullanıcı hesabı üzerinden yapılabilmektedir.

Bu domainin satın alınmasının ardından domainin satın aldığınız firmanın kullanıcı paneli üzerinden son bir onaylanma işleminin yapılması gerekmektedir. Bu onaylama işlemi e – posta üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Domaini satın aldığınız şirketin size sunduğu yönetici paneli üzerinden bu domainin size ait olduğuna dair kendi e – posta hesabınıza bir talep yöneltiyorsunuz. Bu talepte gelen linke tıpkı hesap onaylar gibi tıklarsanız domain kayıt işleminiz tamamlanmış olur.

İşte bu kadar kolay. Bu işlemlerin gerçekleştirilmesinin ardından yeni domaininiz üzerinden internet maceranıza başlayabilirsiniz.

User Review
4.8 (5 votes)
Exit mobile version