2021 başlangıcı ile Türkiye’de, sadece davetiye sistemi ile kullanıma açılan Clubhouse gün geçtikçe popülaritesini artıyor. Sadece 2 kişi tarafından Amerika’da kurulan platformun şu an yalnızca IOS desteği bulunuyor ve şu an için sadece davetiye sistemi ile kayıt olunabiliyor. Uygulamanın kullanım detaylarını başlıklar halinde derlemek ve kendi deneyimimle sizlere aktarmak istedim.

Nedir bu Clubhouse?

Geçtiğimiz yıl ortaya çıkan platform, Amerika’da George Floyd olaylarından sonra popülaritesini artırıyor ve insanlar kendini ifade etmek istedikleri bir yer haline dönüşüyor. Amerika’da doğup büyüyen bir uygulama olduğu için başlangıçta ADB gündeminin konuşulduğu bir uygulama olarak kullanılsa da, şu an tüm dünyada çok farklı ülkelerde, kendi gündem maddeleri ile çeşitli içeriklere erişebileceğiniz bir platforma dönüşmüş durumda.

Uygulamayı aslında yeni nesil bir podcast platformu olarak düşünebilirsiniz fakat çok büyük farkları da var tabi.  Başlangıçta kullanıcıların real time olarak oluşturduğu kanallarda çeşitli sohbetleri dinleyebileceğiniz, uzmanlaşmak istediğiniz ya da ilgi alanınız olan alanlarda konuşma odaları bulabileceğiniz, moderatörün izni ile konuşmaya dahil olup fikirlerinizi paylaşabileceğiniz, kullanıcılara fazlasıyla interaction sunan yeni nesil bir platform olarak özetleyebilirim.

Daha amiyane bir tabirle Clubhouse‘u seçtiğiniz platformda  modern bir kahvehane olarak da düşünebilirsiniz. Ben genellikle Teknoloji sektörünü takip ettiğim için bu sektörden yola çıkarak; Sina Afra, Nevzat Aydın, Arda Kutsal gibi isimlerin 100 – 200 dinleyici ile aralarında sohbet ettikleri ve eğer izin verilirse sizin de dahil olmanızın çokta güç olmadığı,  fazlasıyla fikir alışverişinin döndüğü, geleceğin sosyal medya platformu olmaya aday samimi bir uygulama, tabi şimdilik…

Clubhouse gurup ve konuşma odaları

Clubhouse’a nasıl üye olabilirim?

Aslında uygulama 1 yılı aşkın süredir kullanımda fakat marketing vb nedenlerle ülkemize gelmesi biraz uzun sürdü ve şu an için sadece davetiye ile erişebiliyorsunuz. Platform olarak da henüz android desteği bulunmuyor, yalnızca Iphone / IOS kullanıcılarına açık. Üye olmak için ise, uygulamayı kullanan bir arkadaşınızın size invite yani davet göndermesi gerekiyor ve ilk üyelikte 2 adet davet hakkı da sizin oluyor. Özetlersek, bir iphone ve uygulamayı kullanan bir arkadaşınızın olması yeterli.

Clubhouse davet kodu nasıl alınır?

Davet kodu alabilmek için uygulamayı kullanan bir arkadaşınızın telefon rehberinde ekli olmalısınız. Kullanıcılara çok fazla davetiye hakkı verilmediği için samimi olduğunuz birilerinden sizi invite etmesini isteyebilirsiniz. Yine alternatif olarak twitter vb sosyal medya platformları üzerinden de #Clubhouse gibi aramalarla, kişilerin paylaştığı kodlar ile platforma katılabilirsiniz. Davet bulamasınız bile uygulamaya üye olduğunuzda, rehberinde kayıtlı olduğunuz tüm kullanıcılara bir bildirim gidiyor. Kısa bir süre sonra birilerinin davetiye göndereceğine emin olabilirsiniz. Aşağıda örnek olarak uygulamaya kayıt olduğunuzda kullanıcılara giden notification’u da ekliyorum.

Clubhouse davet kodu nasıl alınır

Android sistemlere ne zaman gelecek?

Firmanın bununla ilgili güncel bir paylaşımı yok fakat platform için geliştirme yapıldığını paylaştılar. Şu an play store üzerinde official bir uygulama olmasa da, çok fazla sahte uygulama platformda yer alıyor. Android versiyonu açıklandığı taktirde burayı güncelliyor olacağım.

Clubhouse nasıl kullanılır?

ilk etapta uygulamayı anlamak için biraz zorlanabilirsiniz. Bunun en büyük nedenlerinden biri ilgi alanlarında Türkçe dil bulunmaması. Aşağıda paylaştığım resimde olduğu gibi arama yapsanız da erişebileceğiniz niş, Türkçe bir içerik ve ilgi alanı alan bulunmuyor. Tabi ki de ilgilendiğiniz alana dair global isimleri ile başlıklar tercih edebilirsiniz fakat uygulama size global conversation room’ları gösteriyor. Yani ilgilendiğiniz başlıklarda İngilizce ya da diğer dillerde içerikler öneriyor.

Clubhouse nasıl kullanılır favori başlık seçimi

Takip ettiğiniz kişiler önemli

İlgi alanlarınıza uygun odaları ve kişileri takip ettiğinizde, bu kişilerin katıldığı ya da dahil olduğu odaları görebiliyor ve bir konuşma başlattıklarında, gelen bildirim ile odalara siz de dahil olabiliyorsunuz. Bu şekilde ilginizi çeken bir  konuşmayı dinleyebilir ve arzu ederseniz el kaldırarak konuşmaya katılabilirsiniz.

Herkes konuşmaya katılabiliyor mu?

Konuşmaya katılabilmeniz için odayı oluşturanlar ya da  moderatörlerin size bu konu hakkında izin vermesi gerekiyor.  Yani el kaldırdığınızda birisi sizi onaylamalı. Genelde çok katılımcılı odalarda bu pek mümkün olmuyor. Herkes konuşma istiyor ve el kaldıran katılımcılar bölümünde 10’larca istek birikebiliyor.  Yetki aldığınızda sadece sesli olarak konuşmaya dahil olabiliyorsunuz.

Kamera kullanmanızı istemiyoruz!

Clubhouse 2 kişi tarafından kurulan bir uygulama ve son paylaşımları da mottolarını tamamen anlatıyor gibi. Clubhouse kurucuları şunu söylüyor, “Kamera kullanmanızı istemiyoruz. Kamera kullandığınızda göz göze temas etmek zorundasınız.  Belki kıyafetiniz uygun değil, belki ortamınız müsait değil, bu nedenle sesli iletişimin duygularınızı ifade etmek için çok iyi ve çok hızlı bir yöntem olduğunu düşünüyoruz”

Clubhouse Deneyimlerim

1 – 2 günlük Clubhouse deneyimlerimde neler gördüğümden bahsedecek olursam; Katılımcılar gerçekten kıymetli deneyimlere sahip olan kişiler, tabi şu an için. Burada tepe yöneticiler de var, yatırımcılar da var, ajanslarda çalışan insanlar da var ama arkadaşlarımın beklide şu an için %98’i burada değil. Çünkü buradaki kitle aslında belirli sektörlerden, özellikle de dijital hayatımıza yön veren insanlardan oluşuyor ve sadece Türkiye değil tabii ki global bir uygulama olduğu için dünya çapında bu kişilere ulaşabilmeniz mümkün. Özetle 7/24 oyunun içerisinde olmak istediğiniz ilgi ya da uzmanlık alanı için biçilmiş bir kaftan.

Şu anda inanılmaz bir talep var ve  davetiyeniz olmasa bile, bir an önce kullanıcı adınızı ayırtabilirtabilirsiniz.

Neden Davetiye sistemi var?

Belki hatırlayanlarınız vardır, Gmail kullanmak istediğiniz zaman birinin sizi davet etmesi gerekiyordu ve hesabı kendiniz açamıyordunuz.  Ya da Facebook, eğer .edu uzantılı e-posta hesabınız yoksa Facebook’a kayıt olamıyordunuz.  Sonraki süreçlerde Facebook şirketlere ve tüm kullanıcıların kullanımına açıldı. bu çok etkili bir yöntem!

Türkiye’de olduğu gibi tüm dünyada da az olan ve sınırlı olan şeylerin kıymeti daha fazla oluyor. İstediğiniz gibi üye olamamak, birinin sizi davet ediyor olması, orada bulunan önemli içeriğinde etkisi ile beraber daha etkili hale geliyor. Tabi bu hep böyle mi gidecek? Hayır, çünkü  ilerleyen zamanlarda platformu herkese açmayı planlıyorlar.

Clubhouse Nedir

Herkese açmayı neden bekletiyorlar

Bunun iki sebebi bulunuyor. Kurucuların aktardıklarına göre birinci neden toplulukları bir gecede 10x olmasını istemiyorlar. Bunun yerine yavaş yavaş büyümeyi tercih ediyorlar. ikinci sebepleri de “biz çok küçük bir ekibiz, şu anda daha fazla insanı idare etmemizi sağlayacak özellikleri geliştirmeye henüz bitirmedik. ikimiz tam zamanlı çalışanız ayrıca aramızda yazarken klavyelerimize atlayan dört küçük çocuğumuz var” diye samimi bir paylaşım yapmışlar. Özetlersek şu an erişime açılamamasının en büyük nedeni insan kaynağı ve altyapı ihtiyacı ve şimdilik sadece davetiye sistemi ile ilerlemeyi tercih ediyorlar.

Tabi ki ben sadece Türkiye’den örnek veriyorum ama yurtdışında ciddi anlamda yatırım yapan milyarderler de bu uygulamanın içerisine sesli sohbetler yapıyorlar. Ülkemizde ciddi yatırımcılar burada bulunuyor. Yani clubhouse ilk bakışta bir tane sosyal medya kullanıcı adı alalım dursun yerine; girişimciyseniz, bu sektörde olmak istiyorsanız, bu sektörün arka planlarında neler var bunları görmek istiyorsanız gerçekten bulunmayacak bir ortam diyebilirim.

Konuşmalar Kayıt Ediliyor mu?

Konuşmaları istediğiniz taktirde screen recorder vb uygulamalarla kaydetmeniz mümkün ama  konuşmalar normalde kayıt olmuyor. Fakat yine de herhangi bir kötüye kullanımın olacağı, suç oluşturacak bir paylaşımın tespit edilebilmesi için belirli bir süre kayıt altına alındığı şirketin duyuruları arasında yer alıyor. Yani sonradan podcast gibi tekrar dinliyim gibi bir durum söz konusu değil, sadece gerçek zamanlı katılım sağlayarak dinlenebilecek bir platform.

Gelecekte bizi neler bekliyor?

Aslında enteresan özellikler bizi bekliyor. Yeni bir haber olmakla birlikte, önümüzdeki birkaç ay içerisinde içerik oluşturucularına para gönderme ve bağış gibi özellikler ekleneceği açıklandı. Yani deneyimlerinizi paylaşmak ve bir yandan da gelir elde etmek istiyorsanız, gelecek için sizin adınıza iyi bir yatırım olabilir. Ek olarak içerik üreticisi hibe programları da başlatılmış durumda ve burada yeni bir finansman modeli oluşturmayı düşünüyorlar. Twitch, youtube gibi platformlarda yer alan özellikler kısa süre içerisinde buraya da eklenecek gibi.

Açıkçası çok büyük bir ilgi var ve ben geleceğinin çok açık olduğunu düşünüyorum. Önemli olan ise platform değil tabi, içerik.

Son birkaç gündür zaman ayırdığım ve kulak kabarttığım bir uygulama olarak Clubhouse’u sizlerle paylaşmak istedim.  Umarım faydalı bir içerik olmuştur. Vakit buldukça çeşitli bölümleri güncellemeye çalışacağım.

Sending
User Review
4.86 (7 votes)

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.