Akıllı telefonunuzda numarası kayıtlı olan birini aramanız için, ismini bilmeniz yeterlidir çünkü rehberinizdeki her bir numara, bir isimle eşleşerek kaydedilmiştir. İşte her bir web sitesi de IP adresi denen 207.200.111.15 gibi uzun ve akılda tutması kolay olmayan numaralara karşılık gelmektedir. Ulaşmak istediğiniz siteye girmek için IP adresi yerine domain (alan adı) denen ve sonunda .com ya da .net gibi uzantılar olan kelimeyi adres çubuğuna yazmanız yeterlidir. Özetle, web sitenizi temsil eden isme, yani web sitenizin adresine domain denir.
Bir web sitesine sahip olmak için önce bir domaine ihtiyacınız vardır. Web sitenizin adına karar verirken sizi, firmanızı, yaptığınız işi, projenizi ya da amacınızı çok iyi yansıtan kelimeler bulmanız, hedef kitlenizin, adresinizi kolay hatırlamasını sağlar. Domain sorgulama işlemi ile aklınızdaki alan adının daha önce alınıp alınmadığını öğrenebilir, .com, .net, gibi uzantı alternatiflerini görebilirsiniz. Kararınız netleşince, web siteniz için belirlediğiniz ismi; domain kaydı denen işlemle tescil ettirmeniz gerekir. Gerçek anlamda bu, bir satın alma değil, kiralama işlemidir çünkü sadece belirli bir süre için yapılır. O nedenle, tescil ettirdiğiniz isim için süresi dolduğunda tekrar ödeme yapmanız yani kiralamayı uzatmanız gerekir. Böylece tescil işlemi güncellenmiş olur ve web siteniz aynı adresle, bir sonraki yenileme tarihine kadar, yayın hayatına devam eder.
Web sitenizin yayınlanması için tek başına domain yeterli değildir. Sitenizin içeriğinin depolanacağı hosting denen bir alanı da kiralamalısınız. Yani, çok gelişmiş bilgisayarlar diyebileceğimiz sunuculara (server) sahip firmaların sunucuları üzerinde web sitenizin verilerini barındırırsınız.
Domain kaydı yaptırdığınız firmayı değiştirmek ya da alan adınızı başka bir firmaya taşımak alan adı transferi (domain transferi) olarak adlandırılır. Hosting transferi ya da site taşımak denince de sitenize ait tüm verilerin bir firmanın sunucusundan alınıp başka bir firmanın sunucusunda depolanması anlaşılır.
Bir web sitesine ait alan adının sonunda yer alan .com, .net, .gov, .edu gibi uzantılara üst düzey domain (TLD: top-level domain) denir. Üst düzey domain bir sitenin adresini görür görmez, hangi amaca hizmet ettiğini anlamanızı sağlar; çünkü genellikle .gov resmi bir siteyi, .edu bir okulu , .org bir derneği temsil ediyordur.
Bazen birden fazla kişi ya da firma aynı domaini almak ister, bu durumda web adreslerinin Üst Düzey Domain dışındaki bölümleri aynı olur; bu da ziyaret etmek istediği sitenin uzantısına dikkat etmeyen bir internet kullanıcısı için karışıklığa neden olabilir. Aynı işi yapan iki rakip firma açısından da bu durum sıkıntı yaratabilir. O nedenle karar verdiğiniz domaini, çok tercih edilebilecek bir kaç adet uzantıyla birlikte tescil ettirmeniz önerilir.
Subdomain, web sitenizi kategorize edebileceğiniz alt başlıklardır. Web sitenizin içeriğini organize etmeye yarar. Bir sitenin alt alan adı, asıl alan adının bir bölümünü içerecek şekilde görünür. Firmanızın her bir sektörü için web sitenizde ayrı bir sayfa hazırlamanız, aslında alt alan adları oluşturmanız anlamına gelir.
Park Domain (Parked Domain) Nedir?
Park domain; aslında kendine ait içeriği olmayan sitelerin, başka bir siteye yönlendirilmesi olarak özetlenebilir. Böylece farklı uzantılara sahip alan adlarının aynı sayfayı göstermesi yani aynı sayfada park etmesi sağlanır; .net, .info, .xyz uzantılı alan adlarınızı; .com uzantılı asıl sitenize yönlendirmek gibi.
Sitenizin adının olası telaffuz hataları sebebiyle benzer isimlerle karışmasını engellemek için birden fazla domain almak isteyebilirsiniz. Rakiplerinizin size ait domaini başka uzantılarla almasını engellemek için kendi domaininizin farklı uzantılara sahip alternatiflerini de satın almak isteyebilirsiniz. Bu tür durumlar söz konusu olduğunda park domain site sahiplerini rahatlatacak hoş bir çözüm olabilir.