• Hızlı​ ​kilo​ ​verilebilir​ ​mi?
  • Spor​ ​yapmadan​ ​kilo​ ​verilir​ ​mi?
  • Yağlar​ ​kasa​ ​dönüşür​ ​mü?
  • Bölgesel​ ​zayıflama​ ​gerçek​ ​mi?
  • Göbeğim​ ​neden​ ​erimiyor?
  • Diyette​ ​meyve​ ​yenir​ ​mi?
  • Yağ​ ​tüketimi​ ​kilo​ ​vermeyi​ ​engeller​ ​mi?
  • Uyku​ ​kilo​ ​verme​ ​sürecinde​ ​etkili​ ​mi?
  • Diyette​ ​ara​ ​öğün​ ​yapmak​ ​gerekli​ ​mi?
  • Ayda​ ​en​ ​fazla​ ​kaç​ ​kilo​ ​verilmeli?

Hızlı​​ kilo​​ verilebilir ​​mi?

Kilo verme eyleminden kastınızın ne olduğu sorunun cevabını değiştirecek. Eğer kilo vermekten kastınız saf yağ yakımı ise hızlı kilo verme oldukça zor bir husus. Özellikle de düşük yağ oranına sahip bireyler için. Bu durumun iki sebebi var. İlki yakılacak yağ moleküllerinin çok fazla enerji içermesi. Dolayısıyla da çok daha fazla süre bedene enerji sağlaması. İkincisi ise bedenin kısa sürede hızlı kilo vermemeye odaklı metabolik sigortalarının olması.

Her iki hususta hızlı kilo vermeyi güçleştirir.

  • “Aşırı kilolu bireylerde diyetin ilk bir ayında ciddi kilo kayıpları oluşabilir.
  • Bu durum genelde bedenin aşırı kiloyu hızlı bir şekilde atma çabasının ve toplanmış ödemin atılmasının bir sonucudur.”

Spor​​ yapmadan ​​kilo​​verilir ​​mi?

Birçok kişi kilo verme sürecinde spor yapmanın bir avantaj değil gereklilik olduğunu düşünüyor. Bu bağlamda birçok hastamın “spor yapmazsam kilo veremem” yada “spora başlamadan diyete girmem” şeklinde yorum yaptığını görüyorum.

Gerçek ise oldukça farklı. Çünkü kilo verme kalori odaklı bir süreçtir. Dolayısıyla direkt olarak beslenme ile ilgilidir. Yapacağınız egzersiz kilo verme sürecini kolaylaştıracak ve daha iyi bir beden kompozisyonu edinmenize yardım edecektir. Ama gayet tabi spor yapmadan da kilo verilebilir.

 “Tabi ki egzersiz ve diyet ile beraber kilo verirken yakaladığınız kas kütlesi artışı sizin böyle hissetmenize neden olabilir.” 

Bölgesel ​​zayıflama​​ gerçek​​mi?

Basit tabirle bölgesel zayıflamanın gerçekle örtüşmediğini söyleyebilirim. Bunun sebebi bedeninizin yağ kütlenizi bir havuz olarak kullanması ve bölgesel olarak iletmemesi. En sık kullanılan bölgesel zayıflama yönteminin tek bir alana yoğunlaşmış egzersiz olduğunu düşünürsek bu konu üzerinden örnekleme yapmam doğru olacaktır. Eğer bir bölge üzerine özelleşmiş bir egzersiz yaparsanız kaslarınız belli bir noktadan sonra enerji depolarını tüketir ve bedeninizden yeni enerji kaynakları talep eder.

Depo glikoz sonrası bedeniniz yağları parçalama sinyali gönderir ve depo yağlar tüm vücudunuzdan belirli düzeylerde parçalanmaya başlar ve kana geçerek ilgili dokuya ulaşır. Sonuç olarak çalışan doku etrafındaki değil tüm vücut üzerindeki yağlar kullanılmış olur.

Göbeğim​​ neden ​​erimiyor?

Her insan neredeyse tipik bir vücut yapısına sahiptir. Bu vücut kompozisyonu nasıl yağlanacağınızdan, kas kütlesi artışına ne kadar yatkın olduğunuza, tendon dayanıklılığından, hareket kabiliyetinize kadar birçok farklı durumu etkiler. Etkilenen ve sorumuzun cevabını içeren husus ise yağlanma yapısı. Bireyler kilo alırken yağ dokusunu öncelikli olarak bazı dokularda arttırır. Genel olarak kadın tipi kilo alma basen ve bacak bölgesinden yağlanmayı tarif ederken, erkek tipi yağlanma karın ve alt sırt bölgesinden olmakta.

İşte bu yağlanma tipleri sizin kilo verme sürecinde yağlarınızın hangi sırayla yakılacağının da ipucunu içerir. Çünkü ilk kilo alınan bölge genel olarak son olarak yağların eridiği bölgedir. Bu sebeple eğer diyet ve egzersize rağmen erimeyen bir göbeğiniz varsa  yapılabilecek en iyi şey kilo vermeye devam etmek ve sabretmek olacaktır. Çünkü uzun vadede diyet yapmak ilk alınan ve son verilen kiloların toplandığı bölgeyi eritmek için tek yoldur.

Diyette​​ meyve​​ yenir ​​mi?

Meyve içerdiği lif, vitamin ve mineral bakımından oldukça sağlıklı bir besin. Ama diyet sürecinde bedeninize ciddi bir karbonhidrat yükü oluşturabilir. Bu sebeple karbonhidrat alımını sınırlayacak şekilde meyve tüketimi yapmanız en doğrusu olacaktır. Ayrıca meyve içerisinde bulunan karbonhidrat tipi olan fruktoz metabolize olma hususundan glikozdan farklıdır ve yağlanmaya  yatkın olmanızı sağlar. Önerim gece saatlerinde ve yemekten sonra meyve tüketimi yapmamanız.

Uyku ​​kilo ​​verme​​ sürecinde etkili​​ mi?

Uyku ile kilo verme arasındaki bağlantının çoğu zaman tam olarak anlaşılamadığını düşünenlerdenim. Bu sebeple konuyu daha ayrıntılı incelememiz gerektiğini düşünüyorum. Uyku bedeninizin yaşamsal fonksiyonlarını yöneten beyninizin doğru çalışması için gerekli olan bir bileşen. Bu bileşeni bedeninize hem yeterli olarak hem de kaliteli olarak sunmalısınız. Aksi taktirde ciddi şekilde hormonal bozukluklara, uzun vadede kilo kontrolünün zorlaşmasına hatta ve hatta diyette kilo verememeye kadar birçok problem ile karşılaşabilirsiniz.

Bu problemlerin tamamı ise uykunun sağladığı metabolik fonksiyonların bozulmasına, hormonal dengenizin değişmesine ve açlık hissinin kontrolünün zorlaşmasına bağlıdır. Sonuç olarak diyette iyi uyku bir lüks değil, gerekliliktir.

Diyette ​​ara ​​öğün​​ yapmak​​ gerekli​​ mi?

Sıra size söylenen en büyük yalana geldi. Ara öğün! Birçok kişi daha fazla ara öğün yapmanın kendilerini daha tok tutacağına ve daha hızlı kilo vermelerini sağlayacağına inanıyor. Ama durum ne yazık ki bu kadar basit değil. Özellikle insülin direnci olan, aşırı yeme probleminden muzdarip ve metabolik hastalıklara sahip birçok birey uzun açlıklar ile dizayn edilmiş diyetlerden daha fazla fayda görüyor. Bunun sebebi düşük kan şekerinin insülin duyarlılığını geliştirmesi, açlık sürecinde bozulan hormonal yapının tekrardan düzene girmesi ve kişilerin daha iyi yeme düzeni oluşturması.

“Özellikle yoğun iş temposuna sahip olan bireylerin sık ara öğün yapması oldukça zor. Bu tip durumlarda bireyler diyetlerini bırakıp kötü beslenmeye devam ediyor. Bu şekilde devam etmek yerine daha az öğüne ayıracak zaman bulabilen yoğun çalışma temposuna sahip bireyler diyetlerine daha sadık kalıyor.” Sonuç olarak deneyimlerim hastalarımın günde 2 ana öğün yaparak kilo verme sürecini verimli bir şekilde geçirdiğini gösteriyor.

Ayda ​​en​​ fazla​​ kaç​​ kilo ​​verilmeli?

Hızlı kilo vermek sanılanın aksine olumlu bir durum değil. Bunun sebebi kilo vermenin anlık bir olay olmaması, bir süreci ifade etmesi alakalı. Durum böyle olunca kendinizi aç bırakıp ve aşırı zorlayıp hızlı kilo vermek yerine yavaş ve sürekli kilo vermek en mantıklısı olarak değerlendirilir. Aşırı kilolu bireylerde ilk birkaç ay 4-6 kilo vermeyi tavsiye ederken, kilo fazlası ciddi boyutta olmayan bireyler için ayda en fazla 4 kilo vermeyi tavsiye ediyorum.

Diyette​​tatlandırıcı​​kullanılmalı​​mı

Sorularla Kilo verme 2. Bölüm

Diyet​ ​besinler​ ​tüketilmeli​ ​mi? Diyette​ ​tatlandırıcı​ ​kullanılmalı​ ​mı? Diyette​ ​ne​ ​kadar​ ​protein​ ​tüketilmeli? Lifli​ ​besinler​ ​kilo​ ​vermeye​ ​yardım​ ​eder​ ​mi? Kilo​ ​vermek​ ​için​ ​hangi​ ​spor​ ​yapılmalı? Detoks​ ​kilo​ ​verdirir​ ​mi? Gece​ ​yemek​ ​yemek​ ​zararlı​ ​mı? Çok​ ​yemek​ ​yedikten​ ​sonra​ ​ne​ ​yapılmalı? Diyette​ ​kaçamak​ ​yapmalı​ ​mıyım? Diyette​ ​alkol​ ​tüketmek​ ​zararlı​ ​mı? Reklam sektörünün en büyük başarılarından […]

0 comments

–Bu içerik Dr. İsmail Can Çiftçi‘nin Sorularla Kilo Verme kitabından alınmış olup, konuların detayları ile ilgili kendisini youtube kanalından takip edebilirsiniz.

–Kitap linki: https://yadi.sk/i/Bco9zWX83QX9Ze

5
Sending
User Review
5 (2 votes)

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.