WordPress üzerinde yavaşlık sorununun alternatif çözümlerinden biri de CDN servisi kullanmaktan geçiyor. Standart bir hosting kullanımında dosyalarınız tek bir yerde deporlanmaktadır. Bu da farklı lokasyondaki tüm kullanıcıların aynı yere bağlanmasını ve tüm site verilerini tek bir yerden okuması anlamına geliyor.
Sitenizin tek bir yerden dağıtım yapması yakın ve uzak lokasyondaki kullanıcılar açısından sitenizin açılış hızını değiştirmektedir. Örneğin İstanbul’da host edilen bir web sitesinin İstanbul – Zurih ve Amerika’da açılış hızları değişiklik gösterecektir. Bu hız sorununu ortadan kaldırmak için CDN kullanmak gayet iyi bir çözüm.
CDN servisi nasıl çalışır
CDN web site içeriğinizdeki jpg, png, video, css, js statik içerikeri farklı lokasyonlardaki sunuculara dağıtır. Böylelikle tüm kullanıcılar web sitenize en yakın sunucudan erişir. Örneğin Amerika’dan sitenize giriş yapan bir kullanıcı, Türkiye’ye gelmeden tüm içeriği Amerika lokasyonuna en yakın CDN servisinden çekecekt.r
CDN servisi avantajları nelerdir
- Web sitenisin tüm lokasyonlardan aynı hızda açıkması.
- Aşırı yük ve trafik altında ana sunucunuzun rahatlaması ve trafiğin kullanılan lokastyonlara bölünmesi.
- Farklı lokasyonlarda multi language ile sitenizi farklı dillerde yayınlayabilme özelliği.
- Google SEO’ya olumlu etkisi.
Hangi CDN servisini kullanmalıyım
Başta wordrpess olmak üzere web siteniz için kullanabileceğiniz bir çok CDN markası bulunuyor. Bunlar Max CDN, Amazon CloudFront, CloudFlare, Microsoft Azure CDN, CDN77, Jetpack Photon, CDN.net diye uzayıp gidiyor. En büyük farkları ise lokasyon ve ücretlendirme. Ben bir çoğunu incelediğimde hepsi için aylık bir fiyat ödemeniz gerekli fakar çok yüksek bir web site trafiğini yoksa KeyCDN tercih edebilirsiniz.
Trafik ve Ücretlendirme
KeyCDN‘in en güzel yönlerinden biri aylık olarak sabit bir ücret ödemeniz gerekmiyor. İlk 10TB trafik için Gigabyte başına $0.04 / GB gibi bir ücretlendirme yapılıyor. Bu da piyasadaki CDN servislerinin en ucuzu diyebiliriz. Tamamen trafik odaklı olarak birden fazla site için tek bir fiyat ödemeniz mümkün. En büyük dez avantajı ise ödemenin 50$ altında yapılamıyor olamsı. Yine lokasyon olarak bakıldığında Amerika ve Avrupa olmak üzere web site içeriğiniz bir çok lokasyonda hizmet verecektir.
Ülke ve Lokasyonlar
Key CDN şu an için 30 a yakın lokasyonda hizmet vermekte.
Amerika Lokasyonu Ülkeleri
- POP Atlanta, USA
- POP Chicago, USA
- POP Dallas, USA
- POP Mexico City, Mexico
- POP Miami, USA
- POP Montreal, Canada
- POP Los Angeles, USA
- POP San Jose, USA
- POP São Paulo, Brazil
- POP Seattle, USA
- POP Washington D.C., USA
Avrupa Loasyonu Ülkeleri
- POP Amsterdam, Netherlands
- POP Frankfurt, Germany
- POP Istanbul, Turkey
- POP London, UK
- POP Milano, Italy
- POP Moscow, Russia
- POP Paris, France
- POP Stockholm, Sweden
- POP Valencia, Spain
- POP Zurich, Switzerland
Asya Loasyonu Ülkeleri
- POP Hong Kong, China
- POP Sydney, Australia
- POP Singapore
- POP Tokyo, Japan
Key CDN arayüzü ise oldukça kullanışlı, günlük ve saatlik olarak trafik kullanımı ve kalan trafiğinizi detayları ile görebilmektesiniz. Ücretsiz olarak üye olabilir ve ilk 25GB trafik ile servisi test edebilirisniz. Gelelim kurulum aşamalarına.
SSL ile CDN Kurulumu
WordPress üzerinde bir çok eklenti ile CDN i aktif edebilirsiniz. Bunlar Jetpack, CDN Enabler, WordPress CDN Plugin, W3Total Cache gibi pluginler olabilir. Ben Wp Fastest Cache kullandığım için bu eklenti üzerindeki CDN ayarları ile yapılandırma sağladım, fakat ayar menüsü pek de zor değil.
İlk olarak KeyCDN servisine giriş yaparak Zones bölümünden Add zone diyerek bir kayıt açmamız gerekiyor. Ücretsiz kullanım için 2 adet Zone yani web sitesi oluşturabilirsiniz. Zone servisi web sitenizde yer alan jpg, png, video, css, js gibi statik içerikleri CDN servisine çekerek farklı lokasyonlara dağıtacaktır. Eğer Web sitenizde SSL kullanıyorsanız bu alanda yer alan detaylı yapılandırmayı video üzerinden sağlayabilirsiniz.
Eğer SSL servisi ile CDN kurulumu yapmak istiyorsanız bunun için bir Cname‘ de tanımlamanız gerekli. İlk ayarları keycdn üzerinden Zonealiases menüsü içerisinden yapmanız gerekiyor.
Ardından bu adımda oluşturduğunuz ve keycdn’in size verdiği kaydı, cPanel ya da Plesk panel içerinden cname kaydı olarak eklemeniz gerekiytor. Eğer web sitenizde bir SSL sertifikası bulunmuyorsa bu ayarları geçebilirsiniz.
Buadımdan sonra oluşturduğunuz CDN kaydını ya da cname kaydını kullandığınız plugin ayarlarına girerek kurulumu tamamlayabilirsiniz.
CDN servisi sitenizde yer alan dosyaların yoğunluğuna göre içerikleri kendi ana sunucusuna çekerek farklı lokasyonlara dağıtacaktır. Bu işlem yaklaşık 10-30dk arasında değişebilir.
arından https://gtmetrix.com/ vb bir araç ile sitenizin CDN üzerinden çalışıp çalışmadığını denetleyebilirsiniz.
Takıldığınız adımları ve soruları yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
Yaptım ama Hata alıyorum. Ne kadar sürerüyor tahmini yönlendirmesi
CND yönlenmesi 10-15 dk sürecektir ama dosyaları push etmesi yani karşı tarafa yüklemesi bir 30 dk alıyor.
2 Yıldır CDN yerine CND yazdığınızı farkedip düzeltmemiş olmanız çok ilginç. Belki bu yorumdan sonra düzenlenebilir.
Merhaba, bildirim için teşekkürler, düzenledim 🙂
Anlatımınıza rağmen siz cdn kullanmıyorsunuz. Sizce gerekli mi? En azından normal siteler için?
Trafik yoğunluğunuz varsa ya da performans sorunu yaşıyorsanız kullanabilirsiniz. Benim sitem bir blog olduğu için açıkcası gerek duymadım diyebilirim.
Merhabalar SSL sertifikası olanlar için nasıl uygulayacağız. Çözemedik
Merhaba Özgür, SSL için farklı bir yapılandırma bulunmuyor, origin link’i https olarak girmelisin. 3-4 saat beklemen gerekiyor