Ip adresi nedir? Nerelerde kullanılır? Ip adresi nasıl temin edilir

2015-03-09 15-23-42 ip address - Google Search - Google Chrome

IP adresi (İngilizce: internet protocol adress ) internete bağlı cihazların ağ üzerinden birbirleri ile veri alışverişi yapmak için kullandıkları adres anlamına gelmektedir.

İnternet’e bağlanan her bilgisayara, İnternet Servis Sağlayıcısı tarafından  (TT Net, Superonline vb.) bir IP adresi atanır ve internetteki diğer bilgisayarlar bu bilgisayara verilen bu adres ile ulaşırlar. En basit dil ile IP adresi bir telefon numarası gibidir. İnternette bağlı olan makinaları tanımlamak için kullanılırlar.

İnternetteki bir sayfanın görüntülenmesi için de geçerli bir IP adresine ihtiyacı vardır. Yani internetteki her makinanın kendine ait, tekil bir IP adresi vardır. Kolay hatırlanır olması için IP adresleri 3 haneli 4 set halindedir ve şu şekilde görünür; 93.89.228.57 ve bu rakamlar, 0 ila 255 arasında değişir. 

Ip adresi nedir? Nerelerde kullanılır? Ip adresi nasıl temin edilir

IP adresi ne işe yarar?

IP adresi ya da numarası, bugün suçluların takibinden online satış ve pazarlamaya kadar çok çeşitli alanlarda yaygın olarak yararlanılan bir veridir. IP numarasına bakarak kullanıcının bulunduğu ülkeyi, kenti, enlem ve boylamı ve ISS’yi (İnternet Servis Sağlayıcısı) belirlemek mümkündür. Bu amaçla on binlerce IP numarasının bulunduğu büyük veri tabanlarına ve IP numarasına denk düşen ülke, kent, ISS gibi verileri alacak program koduna ihtiyaç duyulmaktadır.

Bugün dünyada, bu tür büyük veritabanları oluşturan ve düzenli olarak güncelleyen firmalar mevcuttur.

  • Eğer IP adresi statik ise ve bir alan adı ile ilişkilenmiş ise, yani sadece söz konusu alan adına (siteye) tahsis edilmiş ise, IP adresinden alan adına ve oradan da whois bilgileri doğru ise diğer kimlik bilgilerine ulaşmak mümkündür.
  • Eğer IP adresi statik ise ve bir alan adı ile ilişkilenmiş ise, yani sadece söz konusu alan adına (siteye) tahsis edilmiş ise, IP adresinden alan adına ve oradan da whois bilgileri doğru ise diğer kimlik bilgilerine ulaşmak mümkündür.
  • Eğer IP adresi bir site ile ilişkili, ancak paylaşımlı bir IP adresi ise (Shared IP), bu durumda aynı IP üzerinde birden fazla site bulunacağı için, sadece söz konusu IP tahsisini yapan hosting servisinin ayrıntılarına ulaşılabilir.
  • Eğer IP adresi bireysel kullanıcının internet bağlantısıyla ilişkilenen bir IP ise, bu durumda bireysel kullanıcı normal yollardan yukarıdaki türden bilgilere ulaşamaz. IP adresinden ulaşabileceğiniz en ayrıntılı bilgi, İnternet Servis Sağlayıcının adres ve irtibat bilgileri olacaktır. Yani, sitenizi ziyaret eden veya size Email atan birisinin IP’sinden yola çıkarak o kişiyi bu türden programlarla tespit edemezsiniz.
[box type=”success” ]Bu konuda yapabileceğiniz tek şey, eğer bir istismar veya İnternet suçuyla karşı karşıya iseniz, ilgili servis sağlayıcının istismarla ilgili birimiyle irtibat kurmanızdır, çünkü söz konusu adres bilgileri sadece onların kayıtlarında vardır. Bu tespit işlemini savcılıklar aracılığıyla (suç duyurusu) da yapabilirsiniz.[/box]

Statik ve Dinamik ip nedir?

 Türkçe karşılığı olarak Dinamik: değişken, Statik ise sabit anlamına gelmektedir. Telefon ya da Adsl ile internete bağlanan kullanıcının IP adresi çoğu zaman dinamiktir, yani servis sağlayıcıda o an boş bulunan bir IP adresi atanır. Bu yüzden her bağlantıda IP adresinin belli kısımları değişebilir.

Statik IP adresleri olan bilgisayarların adresleri değişmez. Sunucu görevi gören bilgisayarlar, VDS, Hosting vb. hizmetler için tercih edilmektedir. Ip adresi değişmediği için sürekli aynı ip üzerinden erişim sağlamak veya domaini yönlendirmek mümkündür.

Yorum Bırakın